Ενέργεια

Reuters: Το προσχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Reuters: Το προσχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
«Οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή 7/10 να επεξεργαστεί πώς να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό μέσω ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία των προβλημάτων της ΕΕ, προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε η σύνοδος κορυφής.

Η έκκληση για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκαν η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία και η Δανία, έρχεται καθώς η ΕΕ των 27 εθνών αγωνίζεται για μια κοινή απάντηση στην εξελισσόμενη κρίση κόστους ζωής, που προκλήθηκε από την κατάρρευση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η Γερμανία ανέβασε τη θερμοκρασία της συζήτησης την περασμένη Πέμπτη ανακοινώνοντας ένα πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν δέκα φορές φέτος, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10% και οι 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ οδεύουν σε ύφεση.

Η Γαλλία έχει συγκεντρώσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία 68 δισεκατομμύρια. Η κίνηση του Βερολίνου προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά της ΕΕ.

Κοινή θέση

Συγκρίνοντας το εξωτερικό σοκ της κρίσης των τιμών της ενέργειας με την πανδημία COVID-19, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν μια κοινή απάντηση της ΕΕ που θα βοηθούσε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να διακυβεύονται οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού.

Μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εάν λάβει επαρκή υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι μια τέτοια κοινή απάντηση.

«Οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters.

«Καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί, επειγόντως, για να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου», ανέφερε το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί την Παρασκευή 7/10.

«Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», αναφέρεται σε προσχέδιο δήλωσης των υπουργών, το οποίο είδε το Reuters.

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε να αποφύγουμε το σοκ στις τιμές της ενέργειας να εξελιχθεί σε δεύτερο γύρο επιπτώσεων και πιο επίμονης επιτάχυνσης του πληθωρισμού», ανέφερε το προσχέδιο.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την Παρασκευή μια σειρά μέτρων σε όλο το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των "απροσδόκητων" φόρων επί των κερδών, για να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Όμως τα κράτη διχάζονται για την επόμενη κίνησή τους, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες στη συνάντησή τους στην Πράγα.

Η πλειονότητα των 27 χωρών επιθυμεί ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη προτείνει ένα ανώτατο όριο και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ιδέα - προτείνοντας στις χώρες να εξετάσουν αντίθετα στενότερα ανώτατα όρια τιμών, όπως ένα με στόχο το αέριο που χρησιμοποιείται μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, ενώ η ΕΕ αναζητά περισσότερα μέτρα σε όλο το μπλοκ, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, προωθούν εθνικά μέτρα.

«Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό», δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης