Ενέργεια

Γιατί ο νέος CEO της Enagas Arturo Aizpiri έρχεται σήμερα 4/10 στην Ελλάδα - Θα επισκεφθεί την Ρεβυθούσα

Γιατί ο νέος CEO της Enagas Arturo Aizpiri έρχεται σήμερα 4/10 στην Ελλάδα - Θα επισκεφθεί την Ρεβυθούσα
H Ισπανία λειτουργεί 6 τερματικούς σταθμούς LNG ενώ κατασκευάζει έναν ακόμη

Τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα επισκεφτεί αύριο ο νέος CEO της ισπανικής Enagás κ. Arturo Aizpiri , ο οποίος καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα. Η Enagás είναι μέτοχος του ΔΕΣΦΑ και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης γι αυτό και ο επικεφαλής της ισπανικής εταιρίας έχει αναλάβει και έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή για την ενεργειακή αλληλεγγύη των κρατών- μελών της ΕΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης εφοδιασμού, που έχει προκαλέσει η Ρωσία με το ανεβοκατέβασμα της στρόφιγγας στον αγωγό Nord Stream 1. O ίδιος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γερμανία που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο ενώ μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στη γειτονική Αλβανία.

Aγωγοί

H Ισπανία λειτουργεί 6 τερματικούς σταθμούς LNG ενώ κατασκευάζει και έναν ακόμη, στους οποίους η Ευρώπη και κυρίως γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία αλλά και η ευάλωτη Γερμανία προσβλέπει για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.

Είναι ενδεικτικό το ενδιαφέρον της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει επανειλλημμένα επισκεφθεί τη Μαδρίτη για την αναβίωση του αγωγού MidCat (Midi Catalonia) που θα συνδέει την Βαρκελώνη στην Καταλωνία με την Μπαρμπεράν στην Γαλλία.
Τα πρώτα 80 χιλιόμετρα του αγωγού σε ισπανικό έδαφος έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά το 2017 το έργο κρίθηκε ασύμφορο και οι εργασίες σταμάτησαν. Πρόσφατα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάνσεθ επανέλαβε ότι η επέκταση του δικτύου αγωγών θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, μιας και ωφελεί τον ευρωπαϊκό βορά και κυρίως την Γερμανία. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο μικρότεροι αγωγοί που οδηγούν μέσω των Πυρηναίων στη γειτονική Γαλλία. Διοχετεύουν μόλις 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Επιπλέον η Ισπανία διαθέτει δύο αγωγούς που προμηθεύουν τη χώρα με φυσικό αέριο από την Αλγερία.

Εξοικονόμηση

Το LNG θα παίξει σημαντικά ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο αλλά και στο κατά πόσο η Γηραιά Ηπειρος θα βγάλει το χειμώνα χωρίς μπλακ άουτ. Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τα μέτρα εξοικονόμησης αερίου στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμα φέτος αν διακοπεί η ρωσική προμήθεια, ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός για LNG θα ενταθεί.
Στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως το ρωσικό αέριο από την 1η Νοεμβρίου, η Ευρώπη θα χρειαστεί μείωση της κατανάλωσης κατά 9% σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για να διατηρηθούν οι αποθήκες της πάνω από το 25%, ενώ θα χρειαστεί μείωση 13% αν περιοριστούν και οι εισαγωγές LNG.

Αν οι αποθήκες μειωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάτω από το 25%, τότε προβλέπονται περικοπές σε βιομηχανικούς καταναλωτές, αν πέσουν στο 15%, τότε θα οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές για τις βιομηχανίες και κίνδυνο διακοπών ρεύματος, ενώ αν βρεθούν στο 5%, τότε μιλάμε για εκτεταμένες διακοπές σε όλους τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης