Ενέργεια

Politico: Σχεδιάζεται πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Οι εξαιρέσεις

Politico: Σχεδιάζεται πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Οι εξαιρέσεις
Νέα δεδομένα αναμένεται να προκύψουν τον Δεκέμβριο

Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και σήμερα 5/10 θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες, το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αν και ακόμα δεν έχουν καθοριστεί σημαντικές λεπτομέρειες, καθώς αρκετές χώρες του μπλοκ εξέφρασαν την αντίθεσή του.

Το προσχέδιο των κυρώσεων περιλαμβάνει τη νομική βάση για το πλαφόν αυτό, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις χώρες της G7. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής τιμή του πλαφόν, ενώ σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο θα εφαρμοστεί και η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου (όπως είχε προβλεφθεί σε προηγούμενο πακέτο κυρώσεων).

Με βάση το προσχέδιο που είδε το Politico, υπάρχει πρόβλεψη για τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο του πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για ένα σύστημα επόπτευσης από την Κομισιόν, για να αντιμετωπιστεί η πρακτική της αλλαγής σημαίας από τα τάνκερ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια κέρδους» λόγω τέτοιων πρακτικών, τότε θα «προτείνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί» ο αντίκτυπός τους.

Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι το πλαφόν δεν θα εφαρμόζεται σε πετρέλαιο που μεταφέρεται από αγωγούς, καθώς η Βουδαπέστη ήταν από τις χώρες που είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης