Ενέργεια

Πρόταση Γερμανίας για χρήση 800 δισ από το RRF κατά της ενεργειακής κρίσης

Πρόταση Γερμανίας για χρήση 800 δισ από το RRF κατά της ενεργειακής κρίσης

Ο Σόλτς καλεί τους Γερμανούς να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις - Στο - 40% μπορεί να φθάσει η πτώση της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας


 

Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες και τα νοικοκυριά ενωθούν, δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενόψει της συνάντησης των υπουργών της ΕΕ που διχάζονται για το ποιά είναι η καλύτερη απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 12/10 στην Πράγα για να επιδιώξουν πρόοδο όσον αφορά το ανώτατο όριο τιμών και άλλα μέτρα μετά τη μείωση των προμηθειών από την Ρωσία που κάποτε κάλυπτε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη της Ομάδας των Επτά (G7) να υποστηρίξουν ένα ανώτατο όριο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο, με τη Γερμανία και άλλα πλουσιότερα μέλη της ΕΕ να φοβούνται ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την προμήθεια προμηθειών.

Οι προγραμματισμένες βαριές δαπάνες της Γερμανίας για να προστατεύσει τους πολίτες της από τον πλήρη αντίκτυπο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει επίσης ανησυχία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ των 27 κρατών που υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα φτωχότερα μέλη.

Η Γερμανία πρότεινε τα κράτη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας «Επόμενης Γενιάς» ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση άλλων κρίσεων, όπως η ενεργειακή κρίση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη.
Ο Σολτς είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να αναμένει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες για το άμεσο μέλλον, αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει.

«Εάν συνεχίσουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε στην νέα κατάσταση - οι πολίτες, οι εταιρείες και οι πολιτικοί - τότε θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Σολτς σε συνέδριο μηχανικών.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις αύξησης της ζήτησης στη Γερμανία τις πιο δροσερές μέρες παρά την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης.

Στο 15% το έλλειμμα φυσικού αερίου

Σε όλη την Ευρώπη, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου είναι σχεδόν στο 15% της μέσης χειμερινής ζήτησης και είπαν ότι η Γερμανία έπρεπε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου ένα πέμπτο, με ανησυχητικές επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, της οποίας η βιομηχανία βασίζεται σε άφθονα, οικονομικά αποθέματα ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση είχε καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν μετακυλίσει το επιπλέον κόστος, συμπιέζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η εταιρεία προβλέψεων του κλάδου S&P Global Mobility είπε ότι, σε ένα χειρότερο σενάριο, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή αυτοκινήτων της κατά σχεδόν 40% μέχρι το τέλος του 2023. Η αυτοκινητοβιομηχανία θεωρείται ευρέως ως δείκτης οικονομικής υγείας.

Έρευνα αγοράς που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη έδειξε ότι οι Βρετανοί, αντί να αγοράζουν νέα αυτοκίνητα, προμηθεύονται ηλεκτρικές κουβέρτες, κεριά και ενεργειακά αποδοτικές κουζίνες για να μειώσουν τους λογαριασμούς καυσίμων και να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος.

Στην Ιταλία, η Intesa Sanpaolo η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, συζητά με τα συνδικάτα μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα για τους 74.000 τοπικούς υπαλλήλους της εν μέρει για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας.

Στο 95% οι γερμανικές αποθήκες

Ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία, η οποία βασιζόταν περισσότερο από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στο ρωσικό αέριο και αγωνιζόταν να βρει εναλλακτικές πηγές, έχει σχεδόν πετύχει τον στόχο να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου κατά 95% πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που κάποτε εξαρτιόνταν από το ρωσικό αέριο, όπως η Ιταλία, ανεφοδιάζουν επίσης τις αποθήκες και εξασφαλίζουν προμήθειες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου τον χειμώνα του 2023-2024 χωρίς νέο τερματικό LNG που σχεδιάζεται στην Τοσκάνη, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας Eni Claudio Descalzi.

Η Ρωσία μείωσε προοδευτικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream και επίσης μέσω άλλων οδών από τότε που η Δύση έπληξε τη Μόσχα με κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Το φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream σταμάτησε εντελώς τον Σεπτέμβριο και κάθε ελπίδα για επανέναρξη των αποστολών στη Γερμανία μέσω αυτής της διαδρομής διαψεύστηκε τον περασμένο μήνα λόγω υποψίας δολιοφθοράς.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν εργάζεται εναντίον κανενός στις ενεργειακές αγορές, μια εβδομάδα αφότου η Ουάσιγκτον επέκρινε την απόφαση της ομάδας παραγωγών OPEC+, της οποίας η Ρωσία είναι μέλος, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης