Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζει «κούρεμα» 20% της ισχύος έργων ΑΠΕ - Προτεραιότητα στις συμβάσεις PPA, oι προϋποθέσεις

ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζει «κούρεμα» 20% της ισχύος έργων ΑΠΕ - Προτεραιότητα στις συμβάσεις PPA, oι προϋποθέσεις

Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης για τα PPA  είναι 1.500 MW εγκατεστημένης ισχύος - Oι προδιαγραφές των συμβάσεων και των εγγυητικών

 

Την κατάταξη των εκκρεμών αιτήσεων στις ομάδες που προβλέπονται για τη διάθεση του ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα ολοκληρώνει σταδιακά ο ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, καθώς η διαδικασία έχει προχωρήσει, εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η αποστολή των επιστολών στους επενδυτές των οποίων τα έργα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των συγκεκριμένων ομάδων και θα αναφέρονται στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης.

Ειδικότερα, με τις ατομικές ενημερώσεις οι επενδυτές θα καλούνται να απαντήσουν εάν αποδέχονται τον …κόφτη του 20% της ισχύος των έργων τους που αναφέρεται στις βεβαιώσεις παραγωγού, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123) που είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο. Όπως αναφέρει στο «worldenergynews.gr» στέλεχος της αγοράς ΑΠΕ, όσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τα έργα τους θα αποδεχθούν τους όρους, διαφορετικά η αίτησή τους για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης θα απορρίπτονται.

Έτσι, ο τελικός πίνακας προτεραιότητας θα δημοσιευθεί από τον ΑΔΜΗΕ όταν πια θα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι απαντήσεις των επενδυτών στις επιστολές που θα αποστείλει, δηλαδή προς τα τέλη του έτους, όπως αναφέρει πηγή του Διαχειριστή.

Προτεραιότητα στα PPAs - Οι εγγυητικές

Πάντως, θετική είναι η αγορά στην προτεραιότητα που δίνεται στα έργα που θα συνάπτουν PPAs, τα οποία έχουν ενταχθεί στην Β ομάδα. Σε αυτή την ομάδα βάσει της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα δίνεται προτεραιότητα στις οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ,  υπάγονται σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τους οποίους ο Παραγωγός έχει συνάψει ή δεσμεύεται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης για την ομάδα Β είναι 1.500 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Οι Παραγωγοί που επιθυμούν να ενταχθούν στην παρούσα ομάδα, οφείλουν, έως τα μέσα του μήνα να προσκομίσουν στον Διαχειριστή εγγυητική επιστολή διμερούς σύμβασης το ύψος της οποίας υπολογίζεται με βάση την μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη ισχύ σύμφωνα με το ποσοστό απόκλισης ισχύος που προβλέπεται (20%) , και συγκεκριμένα ανέρχεται σε ποσό 100.000 ευρώ ανά MW και σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγγυητικής επιστολής που καθορίζεται στην Υπουργική Απόφαση. Η συμφωνημένη ενέργεια που θα αγοράζει ο προμηθευτής και η χρονική διάρκεια της σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον οκτώ έτη. Η διμερής σύμβαση θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 80% της παραγόμενης ενέργειας του σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ.

Πάντως, επενδυτές ΑΠΕ εκτιμούν ότι τα 1.500 MW που είναι το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης για την ομάδα Β, δεν επαρκούν, ενώ κρίνουν ως πολύ υψηλό το ύψος της εγγυητικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης