Ενέργεια

ΕΕ: Υποχρεωτική η συμμετοχή στην πλατφόρμα ενιαίων αγορών και η... αλληλεγγύη για το φυσικό αέριο

ΕΕ: Υποχρεωτική η συμμετοχή στην πλατφόρμα ενιαίων αγορών και η... αλληλεγγύη για το φυσικό αέριο

 Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία τότε το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι της τάξης των 100 bcm ετησίως

Σχετικά Άρθρα
Υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών-μελών στην κοινή πλατφόρμα προμήθειας αερίου για το 15% της χωρητικότητας των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης αλλά και υποχρεωτική περεταίρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Κομισιόν οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως σήμερα (18/10) εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 20η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή εκτιμά ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία τότε το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι της τάξης των 100 bcm ετησίως, ενώ εκτιμά ότι θα καταστεί δυσκολότερη η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων εν όψει του χειμώνα του 2023.

Επίσης σύμφωνα με σημερινές 18/10 διευκρινίσεις η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να στρέψει κονδύλια 40 δισ στην ενεργειακή κρίση.
Πρόκειται για το 10% των κονυδλίων 2014-20 του Ταμείου Συνοχής, που αναφέρονται στο προσχέδιο.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν προτείνει:

• Τη δημιουργία πλατφόρμας ενιαίων αγορών.

Συγκεκριμένα προτείνεται η θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Η πλατφόρμα θα πρέπει πρώτα και κύρια να συντονίζει την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Κομισιόν για τους επόμενους χειμώνες μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένου του 2023-2024, εκτιμάται ότι υπάρχει κενό κάλυψης της ζήτησης έως και 100 bcm ετησίως σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών.
Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η πλήρωσή τους στο 90% έως τον Νοέμβριο του 2023, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της ΕΕ για την εξοικονόμηση αερίου, μπορεί την επόμενη σεζόν να είναι πιο δύσκολη σε σχέση με φέτος.

Για να καταστεί δυνατή η κοινή αγορά, ιδίως για την πλήρωση αποθηκών αερίου, η Επιτροπή προτείνει:

  • Συγκέντρωση της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, ομαδοποίηση των αναγκών εισαγωγής φυσικού αερίου και αναζήτηση προσφορών στην αγορά σε αυτή τη βάση.
  • Υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών στη συγκέντρωση ζήτησης της ΕΕ για τουλάχιστον το 15% του όγκου πλήρωσης αποθήκευσης.
  • Σύστημα εθελοντικών αγορών, που θα επιτρέψει στις εταιρίες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει τις εταιρείες στο σχεδιασμό της κοινοπραξίας και να εκδώσει γρήγορα μια απόφαση σχετικά με τη μη εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 των σχετικών κανονισμών, εάν τηρηθούν οι σχετικές διασφαλίσεις.

Στο κείμενο της Επιτροπής σημειώνεται ότι οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή στην Πλατφόρμα καθώς και ότι η διαθέσιμη χωρητικότητα σε αποθηκευτικούς χώρους και τερματικούς σταθμούς LNG θα αποτελέσει βασικό παράγοντα επιτυχίας στις κοινές αγορές.
Ειδικά για τα προβλήματα συμφόρησης στους αγωγούς, η πρόταση περιλαμβάνει κανόνες για τη διαφάνεια της αχρησιμοποίητης μακροπρόθεσμης χωρητικότητας τερματικών σταθμών και αγωγών σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης συμφόρησης.

• Τη μείωση της ζήτησης και την «υποχρεωτική» αλληλεγγύη

Όπως αναφέρεται η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα μείωσης της ζήτησης και είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το EU Alert ή ακόμη και να αναθεωρήσει τους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, εάν τα εθελοντικά μέτρα μείωσης της ζήτησης αποδειχθούν ανεπαρκή για να διασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Για να ενισχυθεί η ετοιμότητα για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη χειμερινή περίοδο, η Επιτροπή προτείνει μέτρα που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να μειώσουν κατ' εξαίρεση τη μη βασική κατανάλωση, όπως η θέρμανση εξωτερικών χώρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι παρέχεται φυσικό αέριο σε άλλους βασικούς τομείς, υπηρεσίες και βιομηχανίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να επαναπροσδιορίσουν ποιοι είναι οι προστατευόμενοι καταναλωτές, εφόσον τα ευάλωτα νοικοκυριά συνεχίζουν να προστατεύονται σε όλες τις περιστάσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Κομισιόν στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, σημειώνοντας ότι πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία σχετικά με τη Ρύθμιση για την Ασφάλεια Προμηθειών, μόνον έξι διμερείς συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών έχουν υπογραφεί, από τις 40 που θα ήταν πιθανό να υπογραφούν.

Η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η ικανότητα της Ένωσης να αντιδρά γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με τον καθορισμό προεπιλεγμένων κανόνων αλληλεγγύης, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη θα λάβει αέριο από τα άλλα με αντάλλαγμα δίκαιη αποζημίωση.
Η πρόταση θα επεκταθεί επίσης για να καλύψει όχι μόνο κράτη μέλη που συνδέονται άμεσα ή μέσω τρίτης χώρας, αλλά και κράτη μέλη με εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου, ακόμη και όταν δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα.
Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά φυσικού αερίου και το αδιάλειπτο εμπόριο φυσικού αερίου εντός της Ένωσης αποτελούν προϋπόθεση για έναν ασφαλή χειμώνα για όλους τους Ευρωπαίους φέτος και του χρόνου τονίζει η Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης