Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

«Πόρτα» Σταϊκούρα σε τράπεζες και servicers για πλειστηριασμούς

«Πόρτα» Σταϊκούρα σε τράπεζες και servicers για πλειστηριασμούς
«Παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
«Πόρτα» έφαγαν οι servicers και οι τράπεζες σε ό,τι αφορά το αίτημά τους να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών τροπολογία για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών…
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων.
Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία». 
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως τα δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά» δεν έχουν έρεισμα, διότι «τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ, για να ληφθεί πίσω».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είχε αναφέρει το Bankingnews, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αναζητούν νομική λύση που θα ακυρώνει στην πράξη την αδυναμία των servicers να κάνουν πλειστηριασμούς. 

Οι μητρικές εταιρείες, δηλαδή τα Funds, δεν ανέμεναν ότι κάποιοι δικηγόροι θα όρθωναν το ανάστημά τους και με όπλο τη Δικαιοσύνη θα έβγαζαν αποφάσεις που θα ανέτρεπαν τα αρχικά τους σχέδια. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει αναλάβει να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει λάβει σχετικά αιτήματα για την εύρεση μιας νομικής λύσης με σκοπό να απελευθερώσει τους servicers από τα «δεσμά» των δικαστικών αποφάσεων που απαγορεύει στις θυγατρικές εταιρείες να εκπροσωπήσουν τις αντίστοιχες μητρικές εταιρείες με ένδικα μέσα στη Δικαιοσύνη. 
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες που ήδη έχουν στα χέρια ειδοποιητήρια με περιεχόμενο εντολές για πλειστηριασμό μπορούν να κάνουν ανακοπή με το επιχείρημα ότι η Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις δεν έχει το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων κατά του δανειολήπτη και πρωτίστως να τους βγάλει το σπίτι στο σφυρί. 

«Ομολογία» Σταϊκούρα

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης...
«Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.
Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.
Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων.
Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης