Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγαλύτερη χωρητικότητα για LNG σε τέρμιναλ επιδιώκει η CEZ - Στα «μαχαίρια» με την Gazprom

Μεγαλύτερη χωρητικότητα για LNG σε τέρμιναλ επιδιώκει η CEZ - Στα «μαχαίρια» με την Gazprom
Η CEZ έχει κάνει κράτηση 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε δυναμικότητα εισαγωγής LNG

Η τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ βρίσκεται σε συνομιλίες για να αυξήσει τη χωρητικότητα που έχει κλείσει σε έναν νέο ολλανδικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Benes στην Τσεχική τηλεόραση χθες (23/10).

Σύμφωνα με το Reuters, ο Benes είπε ότι η CEZ θα ζητήσει επίσης αποζημίωση από τη ρωσική Gazprom για αποτυχία εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων στον τομέα των προμηθειών φυσικού αερίου.

Η CEZ έχει κάνει κράτηση 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε δυναμικότητα εισαγωγής LNG - περίπου το 1/3 της ετήσιας κατανάλωσης στην Τσεχία - στον νέο ολλανδικό τερματικό σταθμό LNG στο Eemshaven και έχει αρχίσει να λαμβάνει τις πρώτες αποστολές από εκεί. «Είμαστε σε συνομιλίες για αύξηση στην Ολλανδία», είπε ο Benes.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η CEZ αγόραζε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρειαζόταν για τους πελάτες της και τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαμεσολαβητών.  Επίσης, είχε απευθείας συμβόλαιο με την Gazprom για μικρό μέρος των εισαγωγών της που ίσχυε μέχρι το τέλος αυτού του έτους. έτος.

Είπε ότι η CEZ θα ζητήσει αποζημίωση, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω διαιτησίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης