Ενέργεια

Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο - Oι βιομηχανίες περιόρισαν την παραγωγή

Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο - Oι βιομηχανίες περιόρισαν την παραγωγή
Άνιση η κατανομή μεταξύ των χωρών

Η Ευρώπη μείωσε τη χρήση φυσικού αερίου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο καθώς οι βιομηχανίες περιόρισαν την παραγωγή ως απάντηση στην άνοδο των τιμών και στη σπάνια ρωσική προσφορά, αν και οι περικοπές ήταν άνισα κατανεμημένες μεταξύ των χωρών.

Η συνολική χρήση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών μειώθηκε κατά 14% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας του μήνα και κατά 15% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat.
Με ελάχιστη ζήτηση για θέρμανση με φυσικό αέριο το καλοκαίρι, οι περιορισμοί αφορούσαν τη βιομηχανία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, λόγω της κίνησης της Ρωσίας να περικόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Αυτό είναι πραγματικά ότι οι βιομηχανίες κλείνουν ή μειώνουν σημαντικά τη χρήση φυσικού αερίου", δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel, προσθέτοντας ότι η μόνιμη επίδραση τέτοιων κλεισίματος στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης δεν είναι ακόμη σαφής.

Κλείσιμο μονάδων

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο χαλυβουργείων, μεταλλουργείων και κατασκευαστών τσιμέντου σε ολόκληρη την ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων περιόρισαν περισσότερο από το 70% της παραγωγικής τους ικανότητας τον Αύγουστο.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούλιο να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο, καθώς αγωνίζονταν να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου και να εξοικονομήσουν καύσιμα για έναν χειμώνα με σπάνιες ρωσικές προμήθειες.

Με την αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ τώρα κατά 94% πλήρη και τις θερμοκρασίες ασυνήθιστα ήπιες, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η πρόσφατη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατανεμήθηκε άνισα μεταξύ των χωρών, με μερικές μάλιστα να αυξάνουν την κατανάλωσή τους.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος χρήστης φυσικού αερίου και η βιομηχανική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ευρώπης, μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 28% τον Αύγουστο και 7,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ η ιταλική χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 22% τον Σεπτέμβριο και η χρήση φυσικού αερίου στην Ολλανδία κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Η χρήση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε ελαφρά και τους δύο μήνες. Ενώ η βιομηχανική κατανάλωση μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, η κατανάλωση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του Bruegel - σε μια προσπάθεια στην Ισπανία και την Πορτογαλία να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Η ξηρασία εξάντλησε επίσης την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, αυξάνοντας την χρήσησε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης