Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβάδισμα στην Mytilineos για τα slots στην Ρεβυθούσα μετά τον πρώτο διαγωνισμό - ΔΕΠΑ και MET οι κερδισμένες

Προβάδισμα στην Mytilineos για τα slots στην Ρεβυθούσα μετά τον πρώτο διαγωνισμό - ΔΕΠΑ και MET οι κερδισμένες
ΔΕΠΑ και MET έκλεισαν σημαντικές ποσότητες - Ανεβασμένες μέχρι και 200% οι τιμές για τα slots λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα της Ρεβυθούσας
Με επικρατείσασες τις ελληνικές εταιρίες, ΔΕΠΑ και Mytilineos και την ουγγρική ΜΕΤ έκλεισε χθες η πρώτη δημοπρασία για τα slots στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας το 2023. Ξένες και ελληνικές εταιρίες κονταροχτυπήθηκαν ανεβάζοντας τις τιμές 2,5 φορές πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και το κόστος ανά slot στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται με τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ρεβυθούσας και την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου από τις χώρες των Βαλκανίων όπου και κατευθύνονται οι εξαγωγές.

Στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία διατέθηκαν 18 slots εκφόρτωσης σε μορφή δεσμών χρονοπαραθύρων (stripes) που αντιστοιχούν συνολικά σε ποσότητα εκφόρτωσης LNG 14 TWh. Μέσω του συστήματος δημοπρασιών δεσμών χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία είχαν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν μέσω υποβολής μίας μόνο προσφοράς, και στη συνέχεια να αναπροσαρμόζουν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, οκτώ slots εκφόρτωσης φορτίων LNG ύψους 500 GWh έκαστο, καθώς και δύο ομάδες των πέντε slots ύψους 1 TWh έκαστο.

Τα οχτώ slots των 500 GWh συνολικά δηλαδή 4 TWh κατακυρώθηκαν στη ΔΕΠΑ και οι άλλες δύο ομάδες των πέντε Slots η καθεμία στην Mytilineos, 5 ΤWh και στην MET, 5 ΤWh.  Tα αποτελέσματα της δημοπρασίας δίνουν στην Mytlineos σημαντικό προβάδισμα για το 2023 καθώς έχει ήδη κλείσει από πέρυσι 10 ακόμη Slots , ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 15. Θέσεις στη Ρεβυθούσα έκλεισαν επίσης από πέρυσι η Elpedison για  5 slots και η Motor Oil για 2 slots.


Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία

H διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί από το ΔΕΣΦΑ την Τετάρτη 2/11 για τη διάθεση 8 μεμονομένων slots για το έτος 2023 εκ των οποίων έξι ύψους 500 GWh έκαστο και δύο ύψους 1 TW έκαστο, μία συνολική ποσότητα εκφόρτωσης 5 TW. Οι δημοπρασίες LNG του ΔΕΣΦΑ για το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ενώ οι δημοπρασίες για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των επόμενων ετών, δηλαδή από το 2024 έως το 2027, θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 18η Ιανουαρίου 2023.


Το σημαντικό ενδιαφέρον των εταιριών, διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που καταγράφεται τα τελευταία έτη. Ο ισχυρός ανταγωνισμός για μια θέση εκφόρτωσης και αεριοποίησης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είχε προεξοφληθεί από πολύ νωρίς αφού το ελληνικό τέρμιναλ είχε το εννεάμηνο του 2022 ιστορικό ρεκόρ αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022 στη Ρεβυθούσα εκφορτώθηκαν περίπου 27,85 TWh LNG από 60 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 18,14 TWh από 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 18,67 TWh, έναντι 8,04 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 67,05%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (3,95 TWh), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία (2,07 TWh), η Αίγυπτος (2 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης