Ενέργεια

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι εξαγωγές LNG τον Οκτώβριο - Προς την Ασία τα περισσότερα φορτία

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι εξαγωγές LNG τον Οκτώβριο - Προς την Ασία τα περισσότερα φορτία

Συνολικά 88 δεξαμενόπλοια που μετέφεραν 6,27 εκατομμύρια τόνους LNG αναχώρησαν τον Οκτώβριο από τα λιμάνια των ΗΠΑ

 

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ τον Οκτώβριο περιορίσθηκαν λόγω των διακοπών στα εργοστάσια, με τους παραγωγούς να μεταφέρουν περισσότερα φορτία σε Ασιάτες αγοραστές τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Refinitiv Eikon.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόσφατα μειώθηκαν με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξάνονται σε πάνω από το 90% της στοχευόμενης χωρητικότητας και ένα αργό ξεκίνημα του χειμώνα.

Στην Ασία, ωστόσο, μια δήλωση ανωτέρας βίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου από την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Μαλαισίας Petronas οδήγησε πελάτες LNG στην Ιαπωνία να αναζητούν εναλλακτικά φορτία. Η Μαλαισία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ιαπωνίας το 2021.

Συνολικά 88 δεξαμενόπλοια που μετέφεραν 6,27 εκατομμύρια τόνους LNG αναχώρησαν τον Οκτώβριο από τα λιμάνια των ΗΠΑ, κυρίως με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το μερίδιο των πωλήσεων σε πελάτες της Ασίας αυξήθηκε στο 24% από 19% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αποστολές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μειώθηκαν σε δύο φορτία.

Ο όγκος των εξαγωγών ήταν λίγο κάτω από τους 6,32 εκατ. τόνους τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν 27 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και οι θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές ώθησαν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Αποθήκευση

«Η Ευρώπη έχει αρκετό αποθηκευμένο αέριο για να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα, εκτός αν κάνει πολύ, πολύ κρύο», δήλωσε η αναλυτής Nikoline Bromander από την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.

Περίπου δώδεκα πλοία που μεταφέρουν LNG παρέμειναν αγκυροβολημένα την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά του ισπανικού κόλπου του Κάντιθ εν αναμονή της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα εργοστάσια που μετατρέπουν το υπερψυγμένο καύσιμο ξανά σε αέριο λειτουργούσαν με τη μέγιστη δυναμικότητα.

Οι αμερικανοί παραγωγοί LNG αύξησαν φέτος τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι διακοπές στα εργοστάσια και το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης μονάδας εξαγωγών των ΗΠΑ έχουν περιορίσει επιπλέον όγκους.

Μια έκρηξη τον Ιούνιο ανάγκασε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας 2,1 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών της Freeport LNG στην Quintana του Τέξας. Η εταιρεία αναμένει να επιστρέψει σε μερική υπηρεσία τον Νοέμβριο, εν μέσω έκκλησης μιας ρυθμιστικής αρχής για πρόσθετες πληροφορίες πριν από οποιαδήποτε επανεκκίνηση.

Το κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου εργοστασίου εξαγωγής LNG των ΗΠΑ έπληξε πολλούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αγοραστή LNG της Ιαπωνίας, της JERA, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα καταγράψει ζημιά 751 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους αγοράς.

Αλλά το Νο. 3 εξαγωγικό εργοστάσιο στη χώρα, η εγκατάσταση Cove Point LNG στο Μέριλαντ, ολοκλήρωσε την προγραμματισμένη συντήρησή του και επέστρεψε σε λειτουργία τον Οκτώβριο, προσθέτοντας 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (MMcfd) στις εξαγωγές. Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 3,34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια την περασμένη εβδομάδα.

«2,7 Bcfd φυσικού αερίου που συνήθως εξήχθη ως LNG κατευθύνθηκε στην τοπική αγορά από τον Ιούνιο και τα τέλη Σεπτεμβρίου αντίστοιχα», πρόσθεσε ο Bromander.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης