Επί τάπητος το γαλλικό νομοσχέδιο για ΑΠΕ και πυρηνικά

Επί τάπητος το γαλλικό νομοσχέδιο για ΑΠΕ και πυρηνικά
Στόχος της Γαλλίας είναι η επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2030

Η Γαλλία έχει συντάξει νομοθεσία για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας σχετικά με τις διοικητικές άδειες που απαιτούνται για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι ο διπλασιασμός των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. «Η πρόκληση είναι τεράστια. Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και έγκαιρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει το προσχέδιο νόμου σήμερα (2/11).

Οι ενεργειακές προτεραιότητες της Γαλλίας

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron έχει θέσει την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο της προσπάθειας της χώρας του για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, με τον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι στόχος ήταν να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα EPR2 επόμενης γενιάς πριν από τον Μάιο του 2027.

Τέλος, η EDF σχεδιάζει να κατασκευάσει αντιδραστήρες σε τρεις υπάρχουσες τοποθεσίες: δύο στο Penly, στο διοικητικό τμήμα Seine-Maritime, δύο στο Gravelines, στη βόρεια Γαλλία και δύο στο Bugey της ανατολικής Γαλλίας ή στο Tricastin. στη νότια Γαλλία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι έξι νέοι αντιδραστήρες θα κοστίσουν 51,7 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης