Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Ολοκληρώνει σήμερα 3/11 την προσωρινή εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς

ΡΑΕ: Ολοκληρώνει σήμερα 3/11 την προσωρινή εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς
Η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τα προσωρινά ποσά έκτακτης εισφοράς και να τα αποστείλει στη συνέχεια στα συναρμόδια υπουργεία

Τη διαδικασία προσωρινής εκκαθάρισης της έκτακτης εισφοράς που θα καταβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί επί των υπερεσόδων του 9μηνου Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 ολοκληρώνει σήμερα η ΡΑΕ. Στην αρμόδια Αρχή έχουν φτάσει από χθες τα μη πιστοποιημένα στοιχεία που τις απέστειλαν οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε η ίδια και στη βάση αυτών η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τα προσωρινά ποσά έκτακτης εισφοράς και να τα αποστείλει στη συνέχεια στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΝ για να δρομολογηθεί η είσπραξή τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία με κοινή απόφασή τους δρομολόγησαν την επιβολή προσωρινής έκτακτης εισφοράς προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης πιστοποίησης των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές και να εισπραχθούν άμεσα τα αντίστοιχα ποσά. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο καταλογισμός των ποσών να γίνει εντός του Νοεμβρίου, ώστε οι εταιρίες να εγγράψουν τα ποσά που θα προκύψουν στις οικονομικές καταστάσεις της τρέχουσας χρήσης. Η προσωρινή εισφορά, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός μήνα από την κοινοποίησή της στους υπόχρεους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει περίπου στα 550 εκατ. ευρώ το ποσό που θα αντλήσει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών.

Μετά την επιβολή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς που έχει οριστεί σε ποσοστό 90% επί των υπερεσόδων του συγκεκριμένου 9μηνου, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικής εκκαθάρισης για τον υπολογισμό της οριστικής έκτακτης εισφοράς βάσει των πιστοποιημένων στοιχείων που θα παραλάβει από τους ορκωτούς λογιστές. Τα τελικά πιστοποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ θα υποβληθούν στην ΡΑΕ το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης