Ενέργεια

Δαγούμας : Η κρίση θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια - Ο Μηχανισμός έρριξε την DAM 30% - Μεγάλη η αύξηση των διακανονισμών

Δαγούμας : Η κρίση θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια  - Ο Μηχανισμός έρριξε την DAM 30% - Μεγάλη η αύξηση των διακανονισμών

Οι οφειλές των εταιριών ενέργειας προς τους Διαχειριστές έχουν πέσει στα 100 εκατ ευρώ

Την παράταση της ενεργειακής κρίσης για τα επόμενα δυο έως τρία χρόνια προέβλεψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια παρά το γεγονός ότι οι τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν φθίνουσα τάση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά δεν οφείλεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά στο μίγμα παραγωγής και τη μεγάλη εξάρτηση σε ποσοστό της τάξης του 40% από το φυσικό αέριο, αλλά και από τις εισαγωγές. Αναφερόμενος στον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι το ελληνικό μοντέλο είναι επιτυχημένο γεγονός που αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν να το υιοθετήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ μέσω του Μηχανισμού η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας συγκρατείται σε ποσοστό της τάξης του 30%. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η τιμή της DAM ήταν μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ήταν μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την αρχική επίλυση, τον Αύγουστο κατά 38%, τον Σεπτέμβριο κατά 32% και τον Οκτώβριο κατά 26%.

Φορολόγηση υπερεσόδων: 200 εκατ αντιστοιχούν στην ΔΕΗ

Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια της ΡΑΕ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να εγκρίνει το τελικό ποσό που αναλογεί σε κάθε μια από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και το οποίο θα φορολογηθεί με ποσοστό 90%. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα είναι της τάξης των 450-460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ αναλογούν στη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρισμού επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να τα φορολογήσει. Πάντως σημείωσε ότι δεν διαπιστώνεται συστηματικότητα στα λάθη πρόβλεψης της τιμής για τον επόμενο μήνα εκ μέρους των προμηθευτών και για το λόγο αυτό όπως είπε δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων.

Εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση των διακανονισμών κάτι το οποίο αναμένει να ενταθεί όσο οι καταναλωτές πιέζονται από τη διατήρηση των υψηλών τιμών. Πάντως υπογράμμισε ως θετική εξέλιξη για την αγορά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι οφειλές των εταιριών ενέργειας προς τους Διαχειριστές οι οποίες πριν από την κρίση έφθαναν τα 500 εκατ ευρώ και σήμερα έχουν πέσει στα 100 εκατ ευρώ.


Θα αντέξουμε και χωρίς ρωσικό αέριο

Σε ότι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας ο κ. Δαγούμας επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά όπως είπε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να δημιουργηθεί πανικός που είναι άγνωστο στο που μπορεί να οδηγήσει. Πάντως σημείωσε ότι εάν χειριστούμε τα πράγματα με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ψυχραιμία τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Προανήγγειλε ότι η ΡΑΕ σε συνεργασία με το ΙΝΚΑ, το ΚΕΚΠΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ οργανώνουν καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ότι η ΡΑΕ ετοιμάζει τη θεσμοθέτηση του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για την επίλυση διαφορών μεταξύ των καταναλωτών και των εταιριών. Η σχετική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης έχει σταλεί ήδη στο ΥΠΕΝ.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολίασε την πρόβλεψη του κ. Δαγούμα περί διατήρησης της κρίσης λέγοντας «Και ο Θεός να βάλει το χέρι του». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των λογαριασμών του ρεύματος των επιχειρήσεων καθώς αν δεν γίνουν γρήγορα κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης