Τελευταία Νέα

Έρχεται μείωση του ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες το α΄τρίμηνο του 2023 - Τι ζητά ο ομώνυμος Σύνδεσμος

Έρχεται μείωση του ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες το α΄τρίμηνο του 2023 - Τι ζητά ο ομώνυμος Σύνδεσμος
Οι παρεμβάσεις που ζητά ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Εταιριών για την στήριξη των οικιακών καταναλωτών

Τη μείωση του ΦΠΑ στα φωτοβολταϊκά, αλλά και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, στο 6% (από 24% που είναι σήμερα) εξετάζει η κυβέρνηση, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εφαρμοστεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Άλλωστε, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/542 τα κράτη μέλη μπορούν να μειώσουν τον ΦΠΑ για την παράδοση και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών πάνω και δίπλα σε ιδιωτικές κατοικίες, όπως επίσης κατοικίες και άλλα κτίρια δημόσια και μη, τα οποία χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος.

Στόχος είναι να προωθηθεί περαιτέρω η δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ τόσο στον οικιακό τομέα, αλλά και σε υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν δύο σχήματα για την ενίσχυση των οικιακών φωτοβολταϊκών. Το πρώτο αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή το γνωστό net-metering, και το δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα στεγών έως 6 kWp σε κατοικίες με πώληση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας έναντι καθορισμένης τιμής, που είναι στα 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


Αναζητούνται τα κίνητρα

Μάλιστα, άμεσα αναμένεται να θεσμοθετηθεί και ένα νέο σχήμα αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και πώληση της περίσσειας σε τιμή που θα καθοριστεί. Επίσης, προσφάτως το ΥΠΕΝ, με σχετικές ρυθμίσεις δημιούργησε επιπλέον ηλεκτρικό χώρο, περίπου 2 GW, για την υποδοχή μικρών φωτοβολταϊκών ισχύος ως 10 kWp.

Αυτά τα 2 GW προβλέπεται από το νέο πλαίσιο να διατεθούν κατά 40% σε οικιακά συστήματα, κατά 30% σε αγροτικά και 30% σε μικρά εμπορικά συστήματα. Ακόμη, το επιτελείο του υπουργείου αναζητά τα κατάλληλα κίνητρα προκειμένου να ενισχύσει τα μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλιακής ενέργειας, με ή χωρίς μονάδα αποθήκευσης ενέργειας.


Τι ζητά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών

Επιπλέον, για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ζητά να καταργηθεί ο δεύτερος μετρητής για το net metering, καθώς αυξάνει το κόστος και καθυστερεί τη διαδικασία και να μην απαιτείται “βεβαίωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης” του Ν.4951/2022 από δικηγόρο για τα συστήματα αυτοπαραγωγής, αλλά να αρκεί μια απλή υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου. Επίσης, ζητά να μην απαιτείται απαλλακτικό από περιβαλλοντική αδειοδότηση για συστήματα αυτοπαραγωγής που τοποθετούνται στο οικόπεδο και όχι επί του κτιρίου, ούτε σύμβαση συμψηφισμού όταν κάποιος συνδέεται με τον όρο της μη έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο.

Ακόμη τα μέλη του Συνδέσμου θεωρούν σημαντικό να τεθούν αυστηρές προθεσμίες στον ΔΕΔΔΗΕ για ενεργοποίηση της σύνδεσης και να αρθεί το όριο των 30 kVA για συστήματα αποθήκευσης στο net-metering.Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς εάν δεν αρθούν τα εμπόδια δεν θα μπορέσει η χώρα να εφαρμόσει τις επιταγές της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν "RePower EU" , σύμφωνα με την οποία θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με κάλυψη άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά άνω των 250 τ.μ.) και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης