Ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση εξαφανίζει τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης

Η ενεργειακή κρίση εξαφανίζει τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης

 Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης  έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση

 

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της για την εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων δαπανών και συρρίκνωσης των προμηθειών και αποδίδει - η ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν το περασμένο τρίμηνο.

Ωστόσο,η πτώση δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι βιομηχανίες κετεβάζουν τους θερμοστάτες, αλλά κλείνουν και εργοστάσια που μπορεί να μην ξανανοίξουν ποτέ.

Και ενώ η χαμηλότερη χρήση ενέργειας βοηθά την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι περικοπές εφοδιασμού της Μόσχας, στελέχη, οικονομολόγοι και βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι η βιομηχανική της βάση μπορεί να αποδυναμωθεί σοβαρά εάν το υψηλό ενεργειακό κόστος συνεχιστεί.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το αλουμίνιο, τα λιπάσματα και τα χημικά κινδυνεύουν να μετατοπίσουν μόνιμα την παραγωγή τους σε τοποθεσίες όπου αφθονεί η φθηνή ενέργεια, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που ένας ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος και οι προβλέψεις ενός ήπιου χειμώνα συνέβαλαν στη μείωση των τιμών, το φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να κοστίζει περίπου το ένα πέμπτο του κόστους που πληρώνουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.

«Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή», είπε ο Patrick Lammers, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινής ωφελείας E.ON σε συνέδριο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα. «Πραγματικά είναι καταστροφή».

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε κατά 25% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές λένε ότι οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας έπρεπε να είναι πίσω από την πτώση, επειδή τα κέρδη απόδοσης από μόνα τους δεν θα οδηγούσαν σε τέτοιες οικονομίες.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ωστόσο, μια έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη έδειξε ότι οι εταιρείες στη βιομηχανική μονάδα παραγωγής ισχύος της Ευρώπης, την Γερμανία, ήδη περιορίζονται λόγω του κόστους ενέργειας.

Περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον τομέα των χημικών και το 16% στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν ότι αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με έρευνα των γερμανικών εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK) σε 24.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, το 17% των εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτων δήλωσε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει κάποια παραγωγή στο εξωτερικό.

«Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: ιδιαίτερα οι ενεργοβόροι παραγωγοί ενδιάμεσων αγαθών μειώνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK Martin Wansleben, αναφερόμενος στα κρίσιμα ημικατεργασμένα προϊόντα, όπως τα χημικά και τα μέταλλα.


Επιταχύνεται η έξοδος των επιχειρήσεων

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετατοπίζει την παραγωγή σε τοποθεσίες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερο κόστος για δεκαετίες, αλλά η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την έξοδο, είπαν οι αναλυτές.

«Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν τόσο υψηλές ώστε μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας γίνει διαρθρωτικά μη ανταγωνιστικό, τα εργοστάσια θα κλείσουν και θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ όπου υπάρχει άφθονη φθηνή ενέργεια από σχιστόλιθο», δήλωσε ο Daniel Kral, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics. Για παράδειγμα, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά το ήμισυ, μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο τόνους, το περασμένο έτος.

Τα εμπορικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι και τα εννέα χυτήρια ψευδαργύρου στην ΕΕ είτε έχουν περικόψει είτε έχουν σταματήσει την παραγωγή, η οποία αντικαταστάθηκε από εισαγωγές από την Κίνα, το Καζακστάν, την Τουρκία και τη Ρωσία. Η επαναλειτουργία ενός μεταλλουργείου αλουμινίου κοστίζει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ και είναι απίθανο δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης, δήλωσε ο Chris Heron στη βιομηχανική ένωση Eurometaux. «Ιστορικά, όταν συμβαίνουν αυτά τα προσωρινά κλεισίματα, ως συνέπεια έρχονται μόνιμα κλεισίματα», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες της Δύσης για εξασφάλιση προμηθειών όχι μόνο για ενέργεια αλλά και για βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινδυνεύουν επίσης από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νέα νομοθεσία στις αρχές του επόμενου έτους - τον ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών - για τη δημιουργία αποθεμάτων ορυκτών απαραίτητων στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπως λίθιο, βωξίτης, νικέλιο και σπάνιες γαίες.

Αλλά χωρίς περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλότερο κόστος, οι εταιρείες είναι απίθανο να επενδύσουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Emanuele Manigrassi, ανώτερος διευθυντής για το κλίμα και την ενέργεια στην European Alumin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης