Ενέργεια

Moody’s: Η κρίση στην Ενέργεια θα αφήσει μόνιμα στίγματα στη ΕΕ - Πόσο κινδυνεύει η οικονομία της Ελλάδας

Moody’s: Η κρίση στην Ενέργεια θα αφήσει μόνιμα στίγματα στη ΕΕ - Πόσο κινδυνεύει η οικονομία της Ελλάδας
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο…
Η ενεργειακή κρίση κινδυνεύει να αποδυναμώσει σε μακροπρόθεσμη βάση την οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τον αμερικανικό πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, με την περίπτωση της Ελλάδας να είναι «κάπως» ιδιαίτερη λόγω… Τουρισμού.
Οι περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία αύξησαν την αβεβαιότητα και εκτίναξαν τις τιμές, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.
Αυτές οι αυξήσεις τροφοδότησαν τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους, τερματίζοντας μια μακρά εποχή νομισματικής χαλάρωσης, λέει η Moody’s, προσθέτοντας:
 
 
«Μοιραία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η επιχειρηματική δραστηριότητα κατέρρευσαν.
Οι υψηλές τιμές πιθανότατα θα ωθήσουν τον βιομηχανικό τομέα και την οικονομία της ΕΕ σε ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2022-2023.
Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού».
Επειδή η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας (και ειδικότερα φυσικού αερίου), η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτέλεσε σοκ για τους όρους του εμπορίου στην περιοχή.
1_542.JPG
Τα πακέτα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, από την άλλη, μετριάζουν ορισμένες από τις απώλειες εισοδήματος, ενώ οι αυτόματοι σταθεροποιητές που είναι εγγενείς στα συστήματα φορολογίας και μεταφορών των χωρών της ΕΕ διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο.
«Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να κλείνουν, ειδικά σε τομείς όπως η βιομηχανία, που εξαρτάται από την ενέργεια, όπου το κόστος των εισροών εκτοξεύτηκε.
Σε περίπτωση μακροχρόνιας, συνεχιζόμενης επιδείνωσης των όρων εμπορίου, υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος οι επενδύσεις σε ενεργοβόρους μεταποιητικούς τομείς να μετατοπιστούν από τις χώρες της ΕΕ σε άλλες χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος όπως οι ΗΠΑ».


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης