Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. το Brent, στα 91 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. το Brent, στα 91 δολ. το αργό

Η επικείμενη ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού αργού στηρίζει την αγορά

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4% την Παρασκευή, καθώς το δολάριο υποχώρησε, και τους επενδυτές να σταθμίζουν τις προοπτικές για χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα για τον COVID.

Περί τις 18:17 το Brent ενισχυόταν 3,09%, στα 97,68 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 3%.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 3,73%, στα 91,47 δολάρια σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 5%.

Και τα δύο συμβόλαια υποστηρίχθηκαν από ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου επειδή καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για όσους έχουν άλλα νομίσματα.
Ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση επιβάρυνε την αγορά, η προσφορά αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω τoυ σχεδιαζόμενου εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο και την διολίσθηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

«Η ελαφρά αδυναμία του δολαρίου, η επερχόμενη απαγόρευση των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου είναι σίγουρα υποστηρικτικά, καθώς η εστίαση μετατοπίζεται από τους φόβους ύφεσης στα ζητήματα εφοδιασμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.
«Ο κύριος καταλύτης, ωστόσο, είναι οι αναφορές ότι η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για μηδενικό Covid, κάτι που θα ήταν όφελος για την οικονομία της και τη ζήτηση πετρελαίου».

Η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, τηρεί τους αυστηρούς περιορισμούς της για τον COVID-19 αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αλλά ένας πρώην Κινέζος αξιωματούχος ελέγχου ασθενειών δήλωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική της χώρας για τον COVID-19.
Τα χρηματιστήρια της Κίνας έχουν ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα από τις φήμες για ένα τέλος στα αυστηρά lockdown παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε ανακοινωθέντων αλλαγών.

Ανησυχία για ύφεση

Οι φόβοι για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι είναι «πολύ πρόωρο» να σκεφτόμαστε την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.
«Το φάσμα των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων μείωσε τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η Βρετανία έχει εισέλθει σε ύφεση και ότι η οικονομία ενδέχεται να μην αναπτυχθεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) του Δεκεμβρίου για το αργό Arab Light στην Ασία κατά 40 σεντς σε premium 5,45 $ το βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι.

Η περικοπή ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των εμπορικών πηγών, οι οποίες βασίστηκαν σε ασθενέστερες προοπτικές για την κινεζική ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης