Ενέργεια

Reuters: Προτείνεται "Μηχανισμός διόρθωσης" της ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου

Reuters: Προτείνεται
Η Επιτροπή, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με 27 εθνικούς απεσταλμένους που θα ξεκινήσει στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, θα σκιαγραφήσει τη σκέψη γύρω από έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», που θα ισοδυναμούσε με «διάδρομο τιμών» στο TTF
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν «μηχανισμό διόρθωσης» της τιμής του φυσικού αερίου στα 27 κράτη της ΕΕ την Παρασκευή 11/11, ένα μέτρο που στοχεύει στη χαλάρωση των αυξήσεων των τιμών αλλά όχι στο σταθερό ανώτατο όριο που επιδιώκουν πολλές χώρες, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα που είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, με πολλές χώρες μέλη να ζητούν διάφορες εκδοχές ενός τέτοιου μέτρου για τη μείωση των τιμών εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η Ολλανδία και η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα κινδύνευε να αναβάλει τους προμηθευτές και να μειώσει τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν είπε στις χώρες της ΕΕ ότι ένα «συνολικό σκληρό» ανώτατο όριο στο TTF, την κύρια αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης που χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς, θα αποτύχει να μειώσει τις τιμές, ενώ θα εγκυμονούσε νομικούς κινδύνους σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή - σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με 27 εθνικούς απεσταλμένους που θα ξεκινήσει στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή - θα σκιαγραφήσει τη σκέψη γύρω από έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», που θα ισοδυναμούσε με «διάδρομο τιμών» στο TTF.

«Δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού βάζοντας μια σταθερή τιμή κάτω από την αγορά, καθώς βρισκόμαστε σε παγκόσμιο ανταγωνισμό για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)», είπε ο αξιωματούχος.
«Δημιουργούμε έναν διάδρομο για το ποιες θα ήταν οι τιμές, ελπίζουμε να μειωθεί η αστάθεια», πρόσθεσε.

Προσωρινή παρέμβαση

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και του Βελγίου, που αγωνίζονται εδώ και καιρό για ένα εργαλείο για τη μείωση των ασυνήθιστων τιμών, έχουν εξοργιστεί από τη γραμμή της Επιτροπής, λέγοντας ότι υπολείπεται του ανώτατου ορίου που θέλουν.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής ισοδυναμούσε με μια συμφωνία τιμής μεταξύ των προμηθευτών και των πελατών τους που θα κινηθεί μεταξύ TTF και φθηνότερου LNG μέχρι το τέλος των συμβολαίων τους, μια ασφάλιση έναντι των διακυμάνσεων των τιμών και για τις δύο πλευρές.

"Δεν είναι ανώτατο όριο με την έννοια ότι δεν μειώνει σαφώς την τιμή. Απλώς το απλώνει με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι αρκετό για όσους θέλουν να μειώσουν ξεκάθαρα την τιμή", είπε ο διπλωμάτης.

Η διαφωνία κινδυνεύει να επισκιάσει τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, οι οποίοι διαφορετικά ελπίζουν να εγκρίνουν νέες πολιτικές για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της έναρξης κοινών αγορών φυσικού αερίου στην ΕΕ και της επεξεργασίας ενός νέου σημείου αναφοράς για την τιμή του LNG.

Με τη συμβολή της Επιτροπής, οι διπλωμάτες την Παρασκευή θα συζητήσουν σχέδιο απόφασης των υπουργών, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 8 Νοεμβρίου και είδε το Reuters την Πέμπτη και το οποίο αναφέρει ότι «μπορεί να χρειαστεί μια στοχευμένη και προσωρινή επείγουσα παρέμβαση στις τιμές spot TTF προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια υπερβολικών τιμών» μετά την αποτυχία άλλων μέτρων.

«Για να μην επηρεαστούν οι ροές εντός της ΕΕ που θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στο φυσικό αέριο να πηγαίνει εκεί που χρειάζεται, άλλοι (ευρωπαϊκοί) κόμβοι εμπορίας φυσικού αερίου της Ένωσης ενδέχεται να συνδεθούν με τη διορθωμένη τιμή spot TTF μέσω ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης