Ενέργεια

Την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση για την φορολόγηση των προμηθευτών - Στις 360.000 οι διακοπές ρεύματος

Την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση για την φορολόγηση των προμηθευτών - Στις 360.000 οι διακοπές ρεύματος

Με προσφυγές απειλούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

 

Εντός της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να καταθέσει στην Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.  Πρόκειται για τα επιπλέον έσοδα που προέκυψαν για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού λόγω του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που επιβλήθηκε από το ΥΠΕΝ προκειμένου να καταργηθεί η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με βάση τον μηχανισμό αυτό οι εταιρίες καλούνται στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου προβλέποντας την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου TTF και συνακόλουθα την εξέλιξη της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

 

Στις 360.000 οι διακοπές

Παράλληλα οι εταιρίες προμήθειας έχουν προτείνει στο ΥΠΕΝ την επαναφορά της δυνατότητας διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον προηγούμενο πάροχο στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει δύο διαδοχικούς λογαριασμούς, ενώ παράλληλα προωθούν τον ενεργειακό Τειρεσία. Παρόλα αυτά και όσο καθυστερούν να ληφθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ οι ανησυχίες εντείνονται ειδικά εν όψει της χειμερινής περιόδου και των υψηλών καταναλώσεων. Η αγορά ανησυχεί ότι τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν εκτοξεύοντας τα λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη των εταιριών. Άλλωστε η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές παρά τις κρατικές επιδοτήσεις φαίνεται από το γεγονός οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπές ρεύματος από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου έφτασαν τις 360.000 όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.


Ο Μηχανισμός Ανάκτησης


Ο μηχανισμός ανάκτησης κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του και κυρίως για τον Σεπτέμβριο που η αγορά εκλήθη να τιμολογήσει σε ένα περιβάλλον έκρηξης των τιμών φυσικού αερίου, οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές λιανικής που δεν επιβεβαιωθήκαν από την εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατ΄αρχήν να εκτοξευθούν οι ανάγκες για κρατικές επιδοτήσεις ώστε να κρατηθούν οι τελικοί λογαριασμοί σε λογικά επίπεδα, αλλά και να καταγραφούν σημαντικότητα έσοδα για τις εταιρίες προμήθειας.

Σε συνέχεια όλων αυτών ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων και των προμηθευτών ρεύματος, η οποία όπως φαίνεται θα είναι ανάλογη με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών δηλαδή της τάξης του 90%. Η έκτακτη εισφορά όπως φαίνεται θα αφορά το τετράμηνο Αυγούστου – Νοεμβρίου με στόχο να καταλογιστεί εντός του έτους και να εγγραφεί στις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών και ο αντίστοιχος υπολογισμός να γίνει και πάλι τον Νοέμβριο του 2023.
Το ΥΠΕΝ επιδιώκει να εισπραχθούν τα συγκεκριμένα ποσά όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να κατευθυνθούν στο ΤΕΜ και να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών του ρεύματος χωρίς μεγάλη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού.
Πάντως η μέχρι σήμερα εμπειρία σε ότι αφορά τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και η ένταση που επικρατεί στην αγορά γύρω από το «νέο χαράτσι» όπως το ονομάζουν, δείχνει ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση.

Προβλήματα ρευστότητας

Οι εταιρίες προμήθειας εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της νομοθετικής ρύθμισης την οποία χαρακτηρίζουν ως δήμευση, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν ο τελικός υπολογισμός του ποσού που θα φορολογηθεί να γίνει με την συνδρομή ορκωτών λογιστών που θα υπολογίσουν τα τεράστια ποσά που εκταμιεύονται για hedging από τις εταιρίες.

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι μείζον για τους προμηθευτές ρεύματος τόσο λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά όσο και λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδοτήσεων από τον ΔΑΠΕΕΠ, όπως αναφέρουν.
Επίσης μείζον πρόβλημα για τους παρόχους είναι η αύξηση των ρυθμίσεων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και η μετακίνηση από τον ένα πάροχο στον άλλο κυρίως των κακοπληρωτών. Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι το 50% των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης