Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: H Rosneft θα πληρώσει 3,6 δισ. δολάρια μέρισμα εννεαμήνου, για πρώτη φορά στην ιστορία της

Ρωσία: H Rosneft θα πληρώσει 3,6 δισ. δολάρια μέρισμα εννεαμήνου, για πρώτη φορά στην ιστορία της

Στόχος να ενισχυθεί ο προυπολογισμός

 

Η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να πληρώσει μέρισμα στα εννεάμηνα αποτελέσματά της, την πρώτη τέτοια πληρωμή στην ιστορία της, η οποία αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 216 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η σημασία των μερισμάτων από κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Rosneft και της Gazprom, ως πηγή εσόδων έχει αυξηθεί μετά τις κυρώσεις που έκλεισαν σχεδόν όλες τις εξωτερικές επιλογές χρηματοδότησης, έθεσαν τις εξαγωγές υπό πίεση και έδιωξαν ξένους επενδυτές.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός πρόκειται να παρουσιάσει έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων ρούβλια φέτος, ή 0,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αφού αρχικά είχε προβλέψει πλεόνασμα.

Τη Δευτέρα, η Rosneft, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, της οποίας ηγείται ο Igor Sechin, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της συνέστησε την καταβολή 20,39 ρούβλια ανά μετοχή σε μερίσματα εννέα μηνών.

Η πρόταση μερίσματος θα πρέπει να καταβληθεί στις αρχές του επόμενου έτους μετά την έγκριση σε συνέλευση των μετόχων, ανακοίνωσε η Rosneft τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters η πληρωμή θα ήταν 216 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Σύμφωνα με την Rosneft το διοικητικό συμβούλιο είχε προτείνει την καταβολή του μερίσματος εννέα μηνών ως 50% των καθαρών κερδών που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες, αρνούμενος περαιτέρω σχόλια.
Προηγουμένως, η εταιρεία κατέβαλλε μέρισμα είτε ετησίως είτε δύο φορές το χρόνο για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της.

Πλεόνασμα

Τον Ιανουάριο-Οκτώβριο, ο προϋπολογισμός έδειξε πλεόνασμα 128,4 δισεκατομμυρίων ρούβλια, αντικατοπτρίζοντας τον εφάπαξ φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) στη Gazprom. Για να καλύψει τα 1,25 τρισεκατομμύρια ρούβλια στην αύξηση του ΜΕΤ, η Gazprom ακύρωσε τα μερίσματα για πρώτη φορά από το 1998.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να δαπανά από το Εθνικό του Ταμείο Πλούτου για να καλύψει τις κοινωνικές του υποχρεώσεις και να καλύψει πληρωμές που υποσχέθηκε η Μόσχα στους εφέδρους που κλήθηκαν στην Ουκρανία.

Το επόμενο έτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διπλασιαστεί στα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 2% του ΑΕΠ, και οι αναλυτές λένε ότι το χάσμα μπορεί να φτάσει τα 4,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης