Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμα κινδύνου από το ENTSO –E για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Winter Outlook

Σήμα κινδύνου από το ENTSO –E για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας  στο Winter Outlook

Καθοριστικής σημασίας η διασυνοριακή συνεργασία και ο συντονισμός

Προκλήσεις επάρκειας θα αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα όπως επισημαίνει ο ENTSO –E στα προσωρινά αποτελέσματα του Winter Outlook για την επάρκεια των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρισμού το χειμώνα 2022/20023 που αναμένεται να ανακοινώσει έως την 1η Δεκεμβρίου.

«Τα αρχικά μας αποτελέσματα διαπιστώνουν ότι υπάρχουν υψηλότεροι κίνδυνοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα. Οι προβλέψεις που βασίζονται στην πρώιμη συλλογή δεδομένων από τους ΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν μια πιεσμένη κατάσταση σε πολλές χώρες» σημειώνει στην Εκθεσή του ο ENTSO –E και επισημαίνει ότι θα απαιτηθούν μέτρα μετριασμού των κινδύνων για την ασφαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με έκτακτα μέτρα που περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, όπως ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854 για επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο. Ωστόσο, αυτός ο στόχος μείωσης της ενέργειας παραμένει εθελοντικός και ενδέχεται να προκύψουν πρόσθετοι κίνδυνοι. Αυτοί, που αξιολογούνται από τον ENTSO –E και ως σενάρια ευαισθησίας επι του βασικού σεναρίου αναφοράς, είναι η παρατεταμένη μη διαθεσιμότητα πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, περιορισμοί στη διαθεσιμότητα ορυκτών καυσίμων στην Πολωνία και τη Γερμανία και μια αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από τη μετάβαση από τη θέρμανση κατοικιών από φυσικό αέριο σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθένα από αυτά θα πίεζε περαιτέρω το σύστημα, ειδικά εάν δεν συμβαίνουν μειώσεις της ζήτησης, και αρκετοί από αυτούς τους πρόσθετους κινδύνους που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα θα απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνει, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα προετοιμασίας και μετριασμού σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η αλληλεγγύη, ο συντονισμός και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα θα είναι το κλειδί» αναφέρει η Εκθεση. Η διασυνοριακή συνεργασία και ο στενός συντονισμός σε όλα τα επίπεδα θα είναι καθοριστικής σημασίας αυτόν τον χειμώνα για να διασφαλιστεί η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κατάλληλα μέτρα και στρατηγικές μετριασμού, ειδικά σε εθνικό επίπεδο, θα είναι σημαντικά για να βοηθήσουν σε περιορισμένες καταστάσεις για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Το ENTSO-E αξιολογεί τις επιπτώσεις της αλληλεξάρτησης μεταξύ του φυσικού αερίου και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας προσδιορίζοντας τον Κρίσιμο Όγκο Αερίου(CGV) σε κάθε σενάριο. Το CGV αναφέρεται στις χαμηλότερες ποσότητες φυσικού αερίου που απαιτούνται απολύτως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους της αγοράς, ακόμη και στον πιο δυσμενή συνδυασμό κλιματικών συνθηκών και διακοπών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό για τη διατήρηση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και ελλείψει νέων μέτρων και επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Ο όγκος του φυσικού αερίου που αναμένεται να είναι απαραίτητος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού επιπέδου αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους προηγούμενους χειμώνες.

Οι αξιολογήσεις επάρκειας για τον επόμενο χειμώνα 2023/2024 θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο κρύος είναι ο ερχόμενος χειμώνας, πόσο επιτυχημένα είναι τα μέτρα μείωσης της ζήτησης και σε ποιο βαθμό η Ευρώπη μπορεί να ξαναγεμίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της και να διαφοροποιήσει περαιτέρω την προσφορά.

Το Winter Outlook εξετάζει πολλαπλές δυνατότητες σχετικά με τον καιρό και τη θερμοκρασία, που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή (π.χ. περισσότερο ή λιγότερο άνεμο) και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. θέρμανση κατοικιών). Οι προσομοιώσεις εκτελούνται για πολλά λεγόμενα «κλιματικά έτη». Αυτά καλύπτουν 34 περασμένα χειμερινά μοτίβα για να συλλάβουν επαρκή διάδοση πιθανών χειμερινών σεναρίων.

Αφού εξαντληθούν όλοι οι πόροι της αγοράς για την κάλυψη της ζήτησης, οι ΔΣΜ , σύμφωνα με την Εκθεση, ενεργοποιούν τα διαθέσιμα λειτουργικά μέτρα μετριασμού για να αποφευχθεί η ελεγχόμενη μείωση της ζήτησης. Το κύριο μέτρο μετριασμού είναι η μείωση της τάσης. Συνίσταται σε ελαφριά πτώση τάσης για λίγες ώρες και έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση ενώ διατηρεί τροφοδοτούμενο όλους τους καταναλωτές. Ως τελευταία λύση, οι ΔΣΜ ενδέχεται να περιορίσουν το φορτίο τοπικά με προληπτικό τρόπο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Τα συστήματα που θα πιεστούν περισσότερο σε περίπτωση μείωση της πυρηνικής παραγωγής ή και της ανθρακικής είναι της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νότιας Σκανδιναβίας, λόγω περιορισμού των εξαγωγών. Σε όλα τα σενάρια αξιοσημείωτους κινδύνους επάρκειας θα αντιμετωπίσουν η Μάλτα και η Κύπρος λόγω χαμηλής διασυνδεσιμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης