Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ανατροπές στη λειτουργία της ΕΥΠ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ανατροπές στη λειτουργία της ΕΥΠ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών διώκεται ως πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή από ένα έως πέντε έτη

Τη μετατροπή της χρήσης παράνομων λογισμικών από πλημμέλημα σε κακούργημα εισηγείται η κυβέρνηση μέσω νομοσχεδίου που έθεσαν χθες προς διαβούλευση οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες για την παρακολούθηση στη χώρα πολιτικών και δημοσιογράφων με τη χρήση του λογισμικού Predator.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών διώκεται ως πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή από ένα έως πέντε έτη. Το Δημόσιο, συγκεκριμένα, θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά υπό προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών και κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα πρόταση που δίνει εκ νέου το δικαίωμα στον παρακολουθούμενο να ενημερώνεται, κατόπιν αίτησής του, για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του. Δυνατότητα που καταργήθηκε με τροπολογία την άνοιξη του 2021.

Στο νομοσχέδιο προτείνεται ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να ενημερώνεται μετά την πάροδο τριών ετών από την άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του και εφόσον δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που αποτελείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον διοικητή της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής. Εξάλλου, με το νέο νομοθέτημα προτείνεται αίτημα άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να μπορούν να υποβάλλουν μόνον οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες και όχι άλλες δημόσιες αρχές.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης