Τελευταία Νέα

Ευρωπαϊκή πρωτιά των φωτοβολταϊκών - Παρέμβαση για εύρεση ηλεκτρικού χώρου ετοιμάζει το ΥΠΕΝ - Στα 7,3-7,8 GW η εγκατεστημένη ισχύς το 2023

Ευρωπαϊκή πρωτιά των φωτοβολταϊκών  - Παρέμβαση για εύρεση ηλεκτρικού χώρου ετοιμάζει το ΥΠΕΝ - Στα 7,3-7,8 GW η εγκατεστημένη ισχύς το 2023

Στο τέλος του 2022 η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα φτάσει στα 1.340 MW

 

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατακτά η Ελλάδα όσον αφορά στη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ρεύματος. Το 2021 έφτασε στο 8,8%, ενώ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), αναμένεται να φτάσει 10%, ποσοστό που τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικά για το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7,3 και 7,8 GW, θα πιάσει δηλαδή τον στόχο του ΕΣΕΚ μια επταετία νωρίτερα ενώ για το τέλος της δεκαετίας υπολογίζεται ότι η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα κυμανθεί μεταξύ 13,6 και 16,3 GW. Οι εκτιμήσεις έγιναν βάσει των προσφορών όρων σύνδεσης που έχουν δοθεί από τους Διαχειριστές (κυρίως τον ΔΕΔΔΗΕ), τις παραγγελίες εξοπλισμού και την ωριμότητα των έργων.

Θεσμική παρέμβαση για εύρεση ηλεκτρικού χώρου

Έτσι, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η τρέχουσα κρίση, η επενδυτική έκρηξη των ΑΠΕ, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, παραμένει αμείωτη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος ηλεκτρικός χώρος, γι΄ αυτό θα πρέπει να έργα που δεσμεύουν χώρο να είναι έργα που τελικά υλοποιούνται.
Προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζεται θεσμική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ, έπειτα από εισήγηση και του ΑΔΜΗΕ, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που οι επενδυτές θα έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό χώρο για έργα που λιμνάζουν. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αποδεσμευθεί χωρητικότητα για νέες και βιώσιμες μονάδες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα.

Στα 1340 MW τα διασυνδεδεμένα το 2022

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του 2022 η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα φτάσει στα 1.340 MW. Μάλιστα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα νέα φωτοβολταϊκά είχαν φτάσει τα 1.040 MW που ήταν ο στόχος για φέτος.Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύνδεση νέων έργων στο σύστημα, έπειτα από μια κάμψη το διάστημα 2014-2019, ανέκαμψε την τελευταία τριετία. Ειδικότερα, τα νέα έργα έφτασαν τα 459 MW το 2020, τα 838 MW το 2021 και τα 1.340 φέτος.
Αύξηση καταγράφηκε και στο net metering καθώς το 2022 προστέθηκε νέα ισχύς 100 MW ενώ το 2023, υπολογίζεται ότι θα προστεθούν άλλα 300 MW. Έτσι, μαζί με τα περίπου 100 MW που ήδη υπήρχαν, η ισχύς του net metering υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο μισό GW. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Γ. Γ. Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, ήδη προετοιμάζεται η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ η οποία θα περιλαμβάνει και τροποποιήσεις για το net metering και την ιδιοκατανάλωση. Όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της Solarplaza το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του επόμενου μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης