Επικαιρότητα

Ν. Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση οφείλει να θεσπίσει πλαφόν στην τιμή λιανικής στην ενέργεια

Ν. Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση οφείλει να θεσπίσει πλαφόν στην τιμή λιανικής στην ενέργεια
«Δυστυχώς η Κυβέρνηση φτιάχνει άλλον ένα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, στον οποίο κατά τα γνωστά απουσιάζει η ΚΥΑ» τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στο καλάθι του νοικοκυριού όπου ανέφερε:

«Πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς αν και ελαφρά χαμηλότερα, διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί ο Γενικός ΔΤΚ τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022 να παρουσίασε μείωση 1,2%. Ωστόσο, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 9,2%.

Σημειώνω δε ότι σε επιμέρους τομείς, οι αυξήσεις στις τιμές είναι σαρωτικές: το φυσικό αέριο κοστίζει 68% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο κατά 20,8%. Στα καύσιμα-λιπαντικά οι τιμές είναι 17,8% υψηλότερες. Όπως προκύπτει, οι τιμές σε βασικά τρόφιμα τρέχουν με ρυθμό διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού: 24% ακριβότερα είναι τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια, 13,2% τα λαχανικά και 12% τα λοιπά τρόφιμα. Συνολικά 16,1% υψηλότερο είναι το κόστος για τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το κύμα ακρίβειας που παραμένει αμείωτο, παρά τα όποια μέτρα λαμβάνονται και τα οποία αποδεικνύονται ημίμετρα και αναποτελεσματικά. Θύμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, τα πιο ευπαθή οικονομικά στρώματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, περισσότερα νοικοκυριά να φτωχοποιούνται, περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Συγγνώμη, αλλά είναι ακατανόητη η δογματική προσήλωση της Κυβέρνησης στην άρνηση να μειώσει τον Φ.Π.Α στα καύσιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης που θα μπορούσε να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κινδύνων από την Κυβέρνηση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως ταυτόχρονα είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση ελέγχων της αγοράς και την ίδια ώρα να υπάρχει η αίσθηση ότι οργιάζει η αισχροκέρδεια σε πολλά προϊόντα. Την καλούμε να αλλάξει ρότα. Ο Χειμώνας είναι μπροστά, το κύμα ακρίβειας ανεβαίνει και χρειάζονται μέτρα τώρα, πραγματικά μέτρα και όχι ημίμετρα, επιδερμικές παρεμβάσεις που έχει φανεί ότι έχουν όρια.».

Σχετικά με την προσβασιμότητα η κα. Γιαννακοπούλου ανέφερε:

«Η Οδηγία υπάρχει. Η δέσμευσή μας πλέον είναι και δέσμευση ενώπιον της Ευρώπης. Ας λάβουμε, συνεπώς, αφορμή από αυτό το γεγονός και ας φτιάξουμε ένα καλύτερο και ισότιμο αύριο για όλους, γιατί, στην τελική, η προσβασιμότητα των ατόμων που φέρουν κάποια μορφής αναπηρία σε αγαθά και υπηρεσίες, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα τους αποτελεί, εάν θέλετε, και υποχρέωση όλων μας για την ουσιαστική πραγμάτωσή της. Και σε αυτό, άλλωστε, συνηγορεί και η θεμελιώδης αρχή της μη διάκρισης, η οποία προϋποθέτει και μέριμνα, δηλαδή λήψη θετικών μέτρων από την πολιτεία. »

Τέλος σχετικά με την τροπολογία σχετικά με την φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε:

«Η τροπολογία αυτή και ειδικότερα το πρώτο της άρθρο αποτελεί -και αυτή είναι η πραγματικότητα- την παραδοχή της αποτυχίας της Κυβέρνησης στη φορολόγηση των υπερεσόδων, καθώς τι κάνετε; Θεσπίζετε ένα νέο μηχανισμό επιστροφής μέρους των υπερκερδών τους, των υπερκερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μπορέσετε να καλύψετε τις αστοχίες του προηγούμενου συστήματος το οποίο φέρατε. Στην πράξη, όμως, φοβόμαστε πάρα πολύ -και σας το λέμε- ότι αυτό για μία ακόμα φορά θα αποδειχθεί ανεπαρκές απέναντι στην τρομακτική υπερκερδοσκοπία στη λιανική, που δημιούργησε ο υφιστάμενος μηχανισμός τον οποίο φέρατε.

Η τροπολογία που καταθέσατε σήμερα, ουσιαστικά τι κάνει; Επιχειρεί να απαντήσει με συμψηφισμό ανά τρίμηνο, με ορισμό εύλογης τιμής λιανικής και με μεσοσταθμική ονομαστική χρέωση και άλλα τέτοια, τα οποία με τον τρόπο με τον οποίο τα φέρνετε είναι και γκρίζα και ασαφή.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε ότι η μόνη απάντηση που θα έπρεπε να έχετε δώσει από την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να ήταν το πλαφόν στη λιανική. Είναι καθαρή, ξεκάθαρη θέση, η οποία λύνει το πρόβλημα από τη ρίζα και μόνο το καθαρό και διαφανές αυτό πλαφόν, το οποίο σας προτείνουμε, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να απαντήσει πραγματικά και ουσιαστικά στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Αντί γι’ αυτό, όμως, δυστυχώς η Κυβέρνηση φτιάχνει άλλον ένα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, στον οποίο κατά τα γνωστά απουσιάζει η ΚΥΑ η οποία θα ορίσει τις λεπτομέρειες, θα ορίσει τον τρόπο υπολογισμού των ποσών και πάλι η μπάλα πάει στην κερκίδα, πάει στη ΡΑΕ, με τα γνωστά για όλους αποτελέσματα.»

www.worldenergynews.gr



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης