Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mε «άξονα» τα 350 ευρώ/MWh το πλαφόν για το αέριο - «Ελλάδα + 3» οι παθιασμένοι για το μέτρο

Mε «άξονα» τα 350 ευρώ/MWh το πλαφόν για το αέριο - «Ελλάδα + 3» οι παθιασμένοι για το μέτρο
Εν αναμονή της συνάντησης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταθέσει επίσημη νομοθετική πρόταση για το θέμα.

Ένα non paper κυκλοφόρησε στα κράτη μέλη της ΕΕ με κύριο αντικείμενο το ενιαίο πλαφόν στο φυσικό αέριο, που θα δρομολογήσει νέες διεργασίες και συζητήσεις. Το Εuraciv παρουσιάζει τα κεντρικά στοιχεία της επικείμενης νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς το θέμα ενόψει της συνάντησης την επόμενη εβδομάδα όπου οι υπουργοί αναμενόταν να το εγκρίνουν. Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε προτάσεις για την εισαγωγή ενός «δυναμικού ανώτατου ορίου τιμών» για το φυσικό αέριο που εισάγεται στην ΕΕ, αφήνοντας τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό για αργότερα, λέγοντας ότι χρειαζόταν πρώτα τη συμβολή των κρατών μελών της ΕΕ.

Εν αναμονή της συνάντησης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταθέσει επίσημη νομοθετική πρόταση για το θέμα. Αντιθέτως, στέλεχος της ΕΕ κυκλοφόρησε ένα άλλο «non-paper» στις πρωτεύουσες της ΕΕ που περιγράφει πώς θα μπορούσε να είναι ο «μηχανισμός διόρθωσης» της τιμής του φυσικού αερίου, τονίζοντας επίσης τα «πλεονεκτήματα και τους κινδύνους» ενός τέτοιου μέτρου.

Τα βασικά σημεία

Η νεότερη πρόταση προβλέπει ένα στατικό πλαφόν στο συμβόλαιο αερίου TTF, το οποίο όμως θα διαθέτει και δυναμικά στοιχεία. Θα ενεργοποιείται άμεσα όταν η μηνιαία τιμή ξεπερνά ένα ορισμένο επίπεδο ή αν η άνοδος δεν σχετίζεται με τις τιμές που επικρατούν διεθνώς.

Αν και δεν προσδιορίζεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής για το πλαφόν, το κείμενο αναφέρει τα 350 ευρώ/MWh που ήταν η κορύφωση του TTF τον Αύγουστο.

Δικλείδες ασφαλείας: Αν υπάρχουν απροσδόκητες διαταραχές της αγοράς, επιστρατεύονται η μηνιαία επιθεώρηση καθώς και μηχανισμός διακοπής.

Η πρόταση καλύπτει μόνο τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια και όχι τα φυσικά ή προημερήσια συμβόλαια.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της πρότασης μπορεί να εκδιώξει παίκτες της αγοράς από το μηνιαίο TTF και να τους ωθήσει προς κατευθύνσεις εμπορίας που είναι λιγότερο διαφανείς. Επίσης, αναγνωρίζει ότι ο μηχανισμός δεν αποτελεί εργαλείο για δομική μείωση των τιμών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσω μέτρων που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση του αερίου.

Η απογοήτευση

Το non-paper της Επιτροπής έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ που τάσσονται υπέρ του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ –Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Ισπανία– ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου εδώ και μήνες, αλλά η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει «αργήσει σημαντικά», είπε ένας διπλωμάτης στο Euractiv.

Μάλιστα, διπλωμάτης συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στους «φανατικούς τέσσερις» που τάσσονται υπέρ του πλαφόν στις τιμές. Οι υπόλοιπες χώρες για τον εν λόγω χαρακτηρισμό είναι το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το non paper

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης