«Λαβράκι» ο Κόλπος του Σουέζ για τα Υπεράκτια Αιολικά - Η συμφωνία Αιγύπτου και GE

«Λαβράκι» ο Κόλπος του Σουέζ για τα Υπεράκτια Αιολικά - Η συμφωνία Αιγύπτου και GE
Η σημαντική συνεργασία μεταξύ της GE και της EGAS σύμφωνα με το Recharge

Η GE θα μπορούσε να αναπτύξει 1,5 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την απανθρακοποίηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Σουέζ στο πλαίσιο μιας συμμαχίας με την αιγυπτιακή ομάδα ορυκτών EGAS.

Ο αμερικανικός βιομηχανικός γίγαντας, ο Αιγύπτιος παίκτης υδρογονανθράκων και ο ειδικός στην υπεράκτια μηχανική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Seasplit θα συνεργαστούν για την «τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα» του έργου στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο Hussein Mesharafa, Διευθύνων Σύμβουλος της Seasplit, δήλωσε: «Η Αίγυπτος διαθέτει τεράστιους υπεράκτιους αιολικούς πόρους. Η ανάλυση των δεδομένων μας δείχνει ότι ο Κόλπος του Σουέζ μπορεί να φτάσει έως και 10 GW αιολικής ισχύος.  Από αυτό το έργο θα δημιουργηθούν τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης μια και αξιοσημείωτη εφοδιαστική αλυσίδα». Οι εταίροι είπαν ότι το έργο θα μπορούσε επίσης να στείλει υπερβολική ενέργεια στο δίκτυο.

Ο Joseph Anis, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Gas Power EMEA, δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να καθιερώσει την Αίγυπτο ως περιφερειακό κόμβο και εξαγωγέα ανανεώσιμης ενέργειας και μπορεί να θέσει νέα σημεία αναφοράς στην παροχή καθαρής ενέργειας για την προώθηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων».

Η δυναμική της GE στα offshore αιολικά

H GE είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χάρη στον γιγάντιο στρόβιλο Haliade-X που πρωτοστάτησε από τη μονάδα GE Renewable Energy, που σύντομα θα γίνει μέρος μιας ενοποιημένης ενεργειακής επιχείρησης που ονομάζεται Vernova και ο όμιλος σκοπεύει να αποσπάσει το 2024.

Το πάντρεμα και η χρήση αιολικής και υπεράκτιας ενέργειας μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την απομάκρυνση του άνθρακα έχει ήδη έλξη στη Βόρεια Θάλασσα, όπου το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο Hywind Tampen αυτή την εβδομάδα εξήγαγε την πρώτη του ηλεκτρική ενέργεια σε ένα νορβηγικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το πλωτό offshore αιολικό Hywind Tampen, στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας, το οποίο θα παρέχει ενέργεια σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, μειώνοντας τις εκπομπές τους, άρχισε να λειτουργεί την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Equinor τη Δευτέρα (14/11).

Το Hywind Tampen αναμένεται να καλύψει περίπου το 35% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των κοιτασμάτων Gullfaks και Snorre όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κοιτάσματα κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως. Μόλις ολοκληρωθεί, θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 88 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης