Ενέργεια

COP27: Γαλλία και Ισπανία δεσμεύονται να σταματήσουν τις πωλήσεις οχημάτων με βενζίνη το 2035

COP27: Γαλλία και Ισπανία δεσμεύονται να σταματήσουν τις πωλήσεις οχημάτων με βενζίνη το 2035

Έτος ρεκόρ για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2022

 

Η Γαλλία και η Ισπανία προσχώρησαν την Πέμπτη σε ένα συνασπισμό χωρών για να σταματήσουν τις πωλήσεις βενζινoκίνητων οχημάτων το 2035, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία με χαμηλό άνθρακα.

Οι χώρες δεσμεύθηκαν στις συνομιλίες του COP27 στο SHARM El-Sheikh της Αιγύπτου, για το Zero Emission Vehicles Declaration (ZEVD), που ξεκίνησε στο συνέδριο του περασμένου έτους στη Γλασκώβη.

Οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων  χωρών,  δήμων και  εταιρειών, δεσμεύθηκαν να μετατοπιστούν σε 100% πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2035 σε κορυφαίες αγορές και μέχρι το 2040 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταξύ μιας σειράς νέων εταιρικών υπογραφών ήταν οι ιδιοκτήτες των  Delta Electronic, Coca-Cola EuropacIFC Partners και Maker Valeo  σύμφωνα με ανακοίνωση της  βρετανικής κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των υπογραφών ανέρχεται τώρα σε 214, από 130 το προηγούμενο έτος. Μελλοντικά, το ZEVD θα εποπτεύεται από μια νέα ομάδα, την ῾Αccelerating to Zero Coalition,῾ που στοχεύει να βοηθήσει τους υπογράφοντες να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επιθυμούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλες μορφές μεταφορών, όπως τα αεροπλάνα, ένας κορυφαίος συνεισφέρων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αεροπορία και η ναυτιλία είναι πιο δύσκολο να αντικαταστήσουν τους στόλους αλλά η τεχνολογία χαμηλών εκπομπών για μικρότερα οχήματα είναι καλά εδραιωμένη και κλιμακώνεται γρήγορα.

Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από το Bloombergnef έδειξαν ότι το 2022 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών με τα ηλεκτρικά οχήματα να καταλαμβάνουν το 13,2% όλων των πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Δέσμευση - ορόσημο

Ο Alok Sharma, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της COP26, δήλωσε ότι η δέσμευση των μηδενικών εκπομπών "ήταν ένα σημαντικό ορόσημο που συγκέντρωσε κορυφαίους παίκτες για να επιταχύνει τη μετάβαση σε 100% νέες πωλήσεις αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 και  το 2035 σε κορυφαίες αγορές".

"Υπάρχουν ακόμα τεράστιες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και γι 'αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσω επισήμως την επιτάχυνση του  συνασπισμού σήμερα. Αυτός ο συνασπισμός παρέχει την πλατφόρμα για τις χώρες να προχωρήσουν περαιτέρω και ταχύτερα και να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει χώρα  που έχει μείνει πίσω" πρόσθεσε.

Για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μετατοπιστούν στα ηλεκτρικά οχήματα, ο υπουργός Κλίματος της Βρετανίας Graham Stuart δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με άλλες χώρες για να ξεκινήσει ένα σχέδιο υποστήριξης. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εγκατάστασης ταχείας ανταπόκρισης οχημάτων μηδενικών εκπομπών για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις χώρες και τη βοήθεια των κυβερνήσεων και των εταιρειών για την αύξηση των επενδύσεων.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης