Επικαιρότητα

Με αβεβαιότητες ο Προϋπολογισμός 2023 - Τι προβλέπεται για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Με αβεβαιότητες ο Προϋπολογισμός 2023 - Τι προβλέπεται για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Κουμπαράς 1 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης... περιλαμβάνεται στον προυπολογισμό 2023

Ανεβαίνει ο πήχης για τον πληθωρισμό και χαμηλώνει για την ανάπτυξη το 2023 με το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα 21 Nοεμβρίου 2022 στη βουλή.
Σε δημοσιονομικό πεδίο διατηρείται η δέσμευση για την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα ενώ προβλέπεται έκτακτο αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στα πλήγματα της ενεργειακής κρίσης.

Σε σχέση με το προσχέδιο οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2023 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω με το τελικό κείμενο να λαμβάνει υπόψη τα σύννεφα της ύφεσης που βρίσκονται πάνω από την ευρωζώνη και να κινείται συντηρητικά.
Ετσι ο πήχης για την ανάπτυξη το επόμενο έτος χαμηλώνει κάτω από την αρχική πρόβλεψη για 2,1%, ενώ στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ θα κόψει σε ταχύτητα σημειώνοντας αύξηση μόλις 1%.
Το 2022 ο ρυθμός επέκτασης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 5,5% έναντι πρόβλεψης 5,3% στο προσχέδιο, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται πάνω από τα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης