Ενέργεια

Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδοτεί η αποφάση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh - Δώρο, άδωρο λέει η ελληνική πλευρά

Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδοτεί η αποφάση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh - Δώρο, άδωρο λέει η ελληνική πλευρά

Σε αυτό το ύψος τιμής είναι σαν να μην υπάρχει πλαφόν σχολίασαν χθες ανώτερες κυβερνητικές πηγές

Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση της Κομισιόν για τον ορισμό στα 275 ευρω/MWh, του πλαφόν στην τιμή των παραγώγων TTF του επόμενου μήνα.

«Σε αυτό το ύψος τιμής είναι σαν να μην υπάρχει πλαφόν» σχολίασαν χθες ανώτερες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε όριο τιμής πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, είναι πολύ υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτύχει τον στόχο της μείωσης των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόταση της Κομισιόν που θα συζητηθεί στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ορίζει επίσης ότι ο μηχανισμός του πλαφόν θα ενεργοποιείται αυτόματα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 όταν πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
• Η τιμή των παραγώγων επόμενου μήνα στο TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες.
• Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ/MWh υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.
Πέραν λοιπόν του ύψους του πλαφόν και οι προϋποθέσεις που τίθενται καθιστούν μηδενικές τις πιθανότητες ενεργοποίησης του μηχανισμού ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «δώρο άδωρο».

Αδύνατο να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν σημείωναν χθες ότι οι προϋποθέσεις για την αυτόματη ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου τιμής, είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε ότι αυτός ο μηχανισμός θα είχε ενεργοποιηθεί τον Αύγουστο του 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στο ιστορικό υψηλό τους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εξαιρετικά υψηλό πλαφόν που προτείνεται, εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών της Ευρώπης, οι οποίοι θεωρούν πως οι προϋποθέσεις που θέτει η Κομισιόν ενδεχομένως να είναι τόσο αυστηρές, διότι προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη κρίση τιμών το 2023.

Εξάλλου η Κομισιόν προβλέπει ότι μόλις εγκριθεί η πρόταση για το πλαφόν από το Συμβούλιο, θα προτείνει επίσης την κήρυξη συναγερμού, βάσει του κανονισμού για εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλέστερο χειμώνα που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου για να διασφαλιστεί η μείωση της ζήτησης.
Και αυτό το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ειδικά μεταξύ των χωρών που δεν έχουν πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο όπως η Ελλάδα, καθώς η υποχρεωτική μείωση θα πλήξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία αυξάνοντας τις υφεσιακές πιέσεις. Άλλωστε ήδη η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έχει αντιμετωπιστεί αρνητικά ειδικά από τις επιχειρήσεις των χωρών του Νότου οι οποίες θεωρούν ότι πλήττεται το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα.

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων

Θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι η πρόταση της Κομισιόν θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την υιοθέτηση ενός λειτουργικού πλαφόν που θα περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης τιμών και εκείνων που εναντιώνονται στο μέτρο όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά την ανακοίνωση από τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σφοδρά στην επιβολή πλαφόν στο TTF ότι επιβάλει πλαφόν στις τελικές τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας και φυσικά τη βιομηχανία της.
Το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε η Γερμανία ανέρχεται σε 54 δις. ευρώ και προβλέπεται ότι ιδιώτες καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώνουν το 80% της κατανάλωσής τους σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι οι τιμές που θα διαμορφωθούν στη Γερμανία είναι 12 λεπτά/kWh για το φυσικό αέριο και 9,5 λεπτά/kWh για το ρεύμα. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα πληρώνουν το 70% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και το 80% της κατανάλωσης θερμότητας με 7 και 7,7 λεπτά/kWh αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης