Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Προβληματική η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ - Να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά έργα

Στ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Προβληματική η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ - Να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά έργα

Τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετώπισαν προβλήματα στην υποβολή των αιτήσεων

 

Ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ για τη διανομή σε φωτοβολταικά έργα ηλεκτρικού χώρου στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου ζητεί ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, ο οποίος έχει προχωρήσει ήδη σε σχετική καταγγελία στη ΡΑΕ η οποία μάλιστα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης.


Η υπόθεση αφορά σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας που χρησιμοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Μάλιστα πρόκειται για δυσλειτουργίες και προβλήματα που αποδέχεται ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ όπως προκύπτει από το υπόμνημα που υπέβαλε στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης από την Αρχή της καταγγελίας του προέδρου του ΣΠΕΦ.

Όπως σημειώνει ο κ. Λουμάκης υπάρχουν τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετώπισαν προβλήματα με την πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τίποτα λιγότερο από την ακύρωση του διαγωνισμού και την επανάληψη του με μια πλατφόρμα που να δουλεύει. «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ανικανότητα ή παράβαση καθήκοντος, αλλά είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η διανομή ηλεκτρικού χώρου και όρων σύνδεσης με έναν τέτοιο επίπλαστο τρόπο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουμάκης.

Καταγγελία στη ΡΑΕ

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στη ΡΑΕ η οποία συνοδεύεται από σχετικό υλικό, η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίαζε προβλήματα, όπως το να μην ανοίγουν επιμέρους παράθυρα ώστε να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία και να προχωρήσουν οι επενδυτές, ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επίσης καταγγέλλεται ότι η πλατφόρμα είχε δομικά σφάλματα στην παραμετροποίησή της ειδικά σε ότι αφορά τα έργα της Δυτικής Αττικής τα οποία απέρριπτε παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του διαγωνισμού και της λειτουργίας της πλατφόρμας που ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ παρέδωσε στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της εξέτασης της καταγγελίας οι χρόνοι ολοκλήρωσης της υποβολής κάθε αίτησης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους κάτι το οποίοι εγείρει ερωτηματικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ανάλογο φαινόμενο είχε καταγραφεί και σε διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την Κρήτη όπου μάλιστα κάποιοι ενδιαφερόμενοι κατήγγειλαν τη χρήση «ρομπότ» ώστε να επιτευχθούν οι εξαιρετικά χαμηλοί χρόνοι υποβολής αιτήσεων.

Κατά τον κ. Λουμάκη, χωρίς συνθήκες συνωστισμού στην εφαρμογή, ένας εύλογος χρόνος υποβολής μιας πλήρους αίτησης είναι της τάξης των 200 περίπου δευτερολέπτων και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία υπήρξαν κάποιοι συμμετέχοντες που κατάφεραν να αποσπάσουν τη συμμετοχή τους σε ιδιαίτερα χαμηλό για τα συνολικά δεδομένα του διαγωνισμού χρόνο, περίπου στο κλείσιμο της ποσόστωσης των διατιθέμενων MW, όταν η πλειοψηφία εκεί κατέγραψε χρόνους ολοκλήρωσης πενταπλάσιους έως και εικοσαπλάσιους. Δηλαδή ενώ συνδέθηκαν αργά στην πλατφόρμα, έγραψαν συγκριτικά με τους υπόλοιπους εξαιρετικά χαμηλότερους χρόνους ολοκλήρωσης και έτσι απέσπασαν συμμετοχή.
Εξάλλου η ηλεκτρονική διαδικασία καθυστέρησε να ξεκινήσει αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η καθυστέρηση αυτή δεν ήταν ενιαία για όλους όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης