Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mytilineos και ΔΕΗ ξεχώρισαν στην Morgan Stanley - Πειστικός ο Πρωθυπουργός για τις επενδυτικές προοπτικές - Overweight οι ελληνικές μετοχές

Mytilineos και ΔΕΗ ξεχώρισαν στην Morgan Stanley - Πειστικός ο Πρωθυπουργός για τις επενδυτικές προοπτικές - Overweight οι ελληνικές μετοχές
H ελληνική αγορά ανακτά το χρηματιστηραικό momentum με τις ενεργειακές να αποτελούν βασικό άξονα
Σχετικά Άρθρα
Πολύ δυνατή εικόνα για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας εξέπεμψε η παρουσίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο roadshow της Morgan Stanley, καθώς οι μεγάλες επενδυτικές εταιρίες και τα funds που έχει συντονίσει ο οίκος  αναγνώρισαν το φιλο-επενδυτικό του προφίλ και αυτό αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια στον χρηματιστηριοακό τομέα. Δεν είναι λίγοι οι έμπειροι παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο χρηματιστηριακό trend για πρώτη φορά από το 2007.


Στην κατεύθυνση αυτή, η Morgan Stanley στη νέα της ανάλυση ΕΜΕΑ αναβαθμίζει σε overweight τις ελληνικές μετοχές, όπως και τις πολωνικές και υποβαθμίζει τις αγορές της Μέσης Ανατολής.Ειδική μνεία γίνεται για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμώνται ως ελκυστικές και αναμένεται να επωφεληθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Ξεχωρίζει Eurobank και Πειραιώς από τις τράπεζες.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το 2023, η ανάπτυξη για την Ελλάδα θα είναι της τάξης του 1,1% και 1,9% το 2024.To πλάνο ανάκαμψης εκτιμάται στα 30,5 δισ. που αντιστοιχεί στο 16,7% του ΑΕΠ του 2021 και επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στον ηλεκτρισμό και την ενεργειακή πραγματικότητα.

Το αβαντάζ της Ελλάδας στην ενέργεια σε σχέση με την Ευρώπη

8_49.JPG

Η Ελλάδα παρουσιάζει μικρότερη έκθεση όσον αφορά τη βιομηχανία της και τον κατασκευαστικό τομέα σε projects έντασης ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και για αυτό διαθέτει πλεονέκτημα σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Mytilineos και ΔΕΗ κέρδισαν τις εντυπώσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ξένους που παρέστησαν στο roadshow κατά την πρώτη ημέρα χθες Δευτέρα 28/11 κέρδισαν έδαφος Mytilineos και ΔΕΗ.
Παρών στο Λονδίνο είναι ο ίδιος ο κ.Στάσσης από πλευράς ΔΕΗ, όπως επίσης και ο κ.Μυτιληναίος.
Ο Ε.Μυτιληναίος με την εμπειρία που έχει  σε αυτές τις παρουσιάσεις, αλλά και την αποτελεσματικότητα της συνολικής στρατηγικής χαρακτηρίστικε από fund manager "οδοστρωτήρας" και μάλιστα διερωτήθηκαν οι ξένοι διαχειριστές γιατί δεν εμφανίζεται πιο συχνά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από βασικούς μετόχους- ιδιοκτήτες εταιριών πλην του κ. Μυτιληναίου, παρών ήταν και ο κ.Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean.
Το βράδυ ακολούθησε κλειστό dinner με παρόντες τον οικοδεσπότη Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley Intenational, τους 4 τραπεζίτες, τον κ. Μυτιληναίο και τον κ. Στάσση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Για την Mytilineos το ενδιαφέρον πάντως είναι μεγάλο και αυτό γιατί οι προοπτικές της κερδοφορίας της επόμενης διετίας είναι ενισχυμένες με βάση τον σχεδιασμό της εταιρίας αλλά και διότι το 2022 έχει σπάσει κάθε πρόβλεψη. Παράλληλα η επενδυτική στρατηγική για τους μετόχους έχει διαφοροποιηθεί από το παρελθόν με στόχο την απόδοση υψηλών μερισμάτων, που σημαίνει ότι αυτό θα προσμετρηθεί περαιτέρω, καθώς οι αγορές γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικές.

Η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο

888888.JPG

Στην παραπάνω διάγραμμα περιγράφεται η κατανάλωση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η χώρα μας συνήθιζε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκπληρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσής της. Ωστόσο, πρόσφατα ξεκίνησε την εισαγωγή ικανοποιητικών ποσοτήτων LNG μέσω του TAP.

Κατάρ, ΗΠΑ, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Νιγηρία, Αίγυπτος, Αλγερία και άλλες πηγές συνθέτουν το υπόλοιπο 60% των εναλλακτικών πηγών προμήθειας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Ρωσία καλύπτει το 40%.



ΔΕΗ - Motor Oil

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ξένων κεφαλαίων, μετά το crash test και την απόδοση στο δημόσιο της φορολογίας των υπερκερδών, που ουσιαστικά αποτέλεσε και την αφετηρία της μεγάλης πτώσης από τα τέλη του περασμένου Μαϊου από τα επίπεδα των 7,5- 8 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει μπροστά της πολλά assets στο ενεργειακό παιχνίδι και παράλληλα εξετάζει εναλλακτικές εξαγορές πέραν της Ρουμανίας, όπου δεν θα υπάρξουν νέα πριν τις αρχές του 2023. Σε γενικές γραμμές οι ξένοι ξαναβλέπουν την ΔΕΗ μετά την "κορύφωση" της ανησυχίας τους τους προηγούμενους μήνες, που τελικά ευνόησε την υποτιμητική κερδοσκοπία, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στις παρουσιάσεις της Motor Oil, όπου ο συνδυασμός πολύ ισχυρής κερδοφορίας και στροφής στην πράσινο μετασχηματισμό μαζί με το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ θα αποτελέσει εφαλτήριο ισχυρού ενδιαφέροντος.

Η ελληνική οικονομία

Σε πολιτικό επίπεδο
η εικόνα που έχουν αποκομίσει οι ξένοι είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και σίγουρα το σενάριο της πολιτικής σταθερότητας θα βαρύνει μετά το ενδχόμενο ράλυ που ίσως συνδυαστεί με το πάλαι ποτέ January Effect.
Η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται και οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν ότι θα είναι ανθεκτική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα θα αποφύγει την τεχνική ύφεση, με μια καλή εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των βασικών ελληνικών μετοχών που παρακολουθεί η Morgan Stanley

5_56.JPG

Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα διαπραγματεύεται σε discount της τάξης του 38% (-33% στο ΝΤΜ ΡΕ και 39% στο ΝΤΜ DY). Γενικά, η Ελλάδα διαθέτει φθηνότερες αποτιμήσεις σε σχετικούς και πραγματικούς όρους σε σχέση με την Ευρώπη (P/BV), με την απόδοση ιδίων, αν και η διαφορά μειώνεται.

Το discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές



3_141.JPG


Τα ρίσκα

Στα ρίσκα περιλαμβάνεται η εκλογική αναμέτρηση την οποία η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2023, πιθανώς νωρίτερα.Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να έχουμε αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.Παράλληλα, ο Μητσοτάκης έχει αποκλείσει πιθανότητα παραίτησής του, και το βασικό σενάριο των οικονομολόγων είναι η συνέχεια της διακυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί το 2023 από μείωση του τουρισμού, λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και περιορισμού του διαθεσίμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Οι απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χαμηλότερα από τις αναμενόμενες που θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα.Υψηλότερος πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αποτελεί ρίσκο που μπορεί να προκύψει από περαιτέρω προβλήματα στις ενεργειακές προμήθειες, με ενδεχόμενη ύφεση, σε αυτή την περίπτωση, της τάξης του 1%. Παρά ταύτα, o Οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων χωρών της ανατολικής Ευρώπης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης