Ενέργεια

Από το νέο έτος η ρύθμιση για την φορολόγηση των προμηθευτών

Από το νέο έτος η ρύθμιση για την φορολόγηση των προμηθευτών

Καθυστερεί η συγκέντρωση στοιχείων από την ΡΑΕ - Με αναδρομική ισχύ η ρύθμιση

 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τις αρχές του 2023 η νομοθέτηση του πλαισίου φορολόγησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προτιμούσε να έχει κλείσει το θέμα έως το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη από το σύνολο των προμηθευτών το πλήθος των στοιχείων που έχει ζητήσει για να προσδιορίσει το ύψος των υπερεσόδων, φαίνεται ότι καθυστερούν τη διαδικασία με αποτέλεσμα πληροφορίες να μιλούν για κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή ίσως και στις αρχές του νέου χρόνου αφού το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ δύσκολο να διευθετηθεί με υπουργική απόφαση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Capital Link και στη συνέχεια μεταβαίνει απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες, για το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η επιστροφή του στην Αθήνα προγραμματίζεται για το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και ακολουθεί στις 17/12 η ψηφοφορία. Κατόπιν η Βουλή κλείνει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο υπουργός θα ήθελε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή καθώς και ότι οι βασικές αρχές της έχουν ήδη καταρτιστεί, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τη ΡΑΕ αλλά και να τηρηθούν οι διαδικασίες της Βουλής.

Έντονες αντιδράσεις

Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, στόχο έχει να επιβάλει έναν ειδικό φόρο ή εισφορά που μπορεί να φθάνει ως και το 100% των υπερεσόδων τους τους προηγούμενους μήνες, αρχής γενομένης από το τρίμηνο Αυγούστου -Οκτωβρίου 2022.
Το υπουργείο με τα έσοδα αυτά επιδιώκει να τροφοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί το επίδομα, που καταβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Στόχος είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των επιδομάτων.

Αν και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, λόγω της μείωσης των χρεώσεων που είχαν κάνει οι πάροχοι, το δημόσιο δεν χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει το ΤΕΜ, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε επίπεδα μάλιστα που αρκετοί προμηθευτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς ενέργειας στη χονδρική, με τα έσοδα της λιανικής.
Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου και θα είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές του Δεκεμβρίου.

Ο παράγοντας που επιβαρύνει σημαντικά τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο είναι η άνοδος που παρουσιάζει το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Ιανουαρίου. Χθες έκλεισε στα 141,250 ευρώ/MWh (4,863%), με ανοδική τάση κατά τη λήξη της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι έχει εγκαταλείψει την κλίμακα των 110-120 ευρώ στην οποία κινείτο τον Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης