Ενέργεια

Έρχεται επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ από την ΡΑΕ για τον διαγωνισμό των Έξυπνων Μετρητών

Έρχεται επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ από την ΡΑΕ για τον διαγωνισμό των Έξυπνων Μετρητών
Η δίοικηση του ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί να καταλήξει στην short list για τον διαγωνισμό

Επιστολή στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ζητώντας ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση των δύο πλευρών που είχε προηγηθεί, είχε ζητηθεί από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε έως τα τέλη Νοεμβρίου να είχε καταλήξει στη short list με τις εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές και να περάσει στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός.
 
Επτά εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, με τις διαδικασίες αξιολόγησης των προσφορών να έχουν ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη προκριθεί τα τελικά σχήματα. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες κινήσεις της ΔΕΗ και του τότε υπουργείου Ενέργειας για το έργο είχαν ξεκινήσει το 2014 ενώ ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200.000 μετρητών είχε γίνει το 2016, στον οποίο είχε προκριθεί η Intracom Telecom, αλλά το αντίπαλο σχήμα Intrakat-Intrasoft-OTE είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ακύρωσε το διαγωνισμό.

Με τον νέο διαγωνισμό που ξεκίνησε η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι, εάν δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές, θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.


Οι υποψήφιοι

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ, η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως, η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell, η ελληνική PROTASIS, η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα τη Σλοβενία, η Gridspertise, του ιταλικού ομίλου Enel και η Intrasoft International που από το 2021 έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας κάνει ακόμη πιο αναγκαίους τους έξυπνους μετρητές για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος θα πρέπει να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο ελλείψει έξυπνων μετρητών, αποτελεί ζητούμενο ακόμη το πώς θα γίνεται η σύγκριση για να διαπιστωθεί η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.
 
Επιπλέον, μια παροχή με έξυπνο μετρητή μπορεί να διακόπτεται άμεσα όταν ένας λογαριασμός ακυρώνεται, ενώ η τιμολόγηση από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτη καθώς υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος, με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής. Επίσης, διευκολύνεται το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης