ΗΠΑ: Ποιοί κολοσσοί έδωσαν τα 757,1 εκατ. δολ. για την τρίτη δημοπρασία offshore αιολικών

ΗΠΑ: Ποιοί κολοσσοί έδωσαν τα  757,1 εκατ. δολ. για την τρίτη δημοπρασία offshore αιολικών
Η δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και διήρκεσε μέχρι την Τετάρτη, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες κατά μήκος κάθε αμερικανικής ακτογραμμής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το χρηματικό ποσό των 757,1 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσε η πώληση από την κυβέρνηση Biden των δικαιωμάτων ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Καλιφόρνιας, στο πλαίσιο υψηλών προσφορών που κατατέθηκαν από εταιρείες που επιθυμούσαν την επέκταση της εγχώριας βιομηχανίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε βαθύτερα νερά, όπου οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για την παραγωγή ενέργειας.

Η δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και διήρκεσε μέχρι την Τετάρτη, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες κατά μήκος κάθε αμερικανικής ακτογραμμής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα κρίσιμο τεστ της διάθεσης των κατασκευαστών για επενδύσεις σε πλωτές ανεμογεννήτριες, μια αναδυόμενη τεχνολογία που είναι απαραίτητη σε τοποθεσίες όπου ο ωκεανός είναι πολύ βαθύς για σταθερό εξοπλισμό.

Όπως βλέπουμε από τον πίνακα οι προσωρινοί επικρατήσαντες περιλαμβάνουν 2 γνωστούς ισχυρούς ετρωπαϊκούς ομίλους, την RWE και την Equinor, ενώ δεν είχε αντίστοιχη εξέλιξη το bid της OceanWind.
Oι υπόλοιπες είναι αμερικανικές εταιρίες και πρόκειται για την τρίτη πώληση υποθαλάσσιων περιοχών της κυβέρνησης Biden που έχει δρομολογήσει 7 μέχρι το 2025.

Οι προσωρινοί επικρατήσαντες

HPA.JPG


Από την πλευρά του, ο υπουργός Deb Haaland δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης περνά από την καθαρή ενέργεια. Η υπεράκτια αιολική είναι μια απόδειξη αυτής της θεωρίας. Ένα βιώσιμο, καθαρό ενεργειακό μέλλον είναι στα χέρια μας και το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές κοινότητες σε εθνικό επίπεδο θα επωφεληθούν».

Σημειώνεται ότι η δημοπρασία αποτελεί μέρος του στόχου της κυβέρνησης Biden για ανάπτυξη 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και 15 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2035. Ο τελευταίος στόχος ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με δέσμευση 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη σε έργα επίδειξης πλωτής αιολικής τεχνολογίας με στόχο να υποχωρήσει το κόστος του συγκεκριμένου κλάδου κατά 70%  στα 45 δολ/MWh.


HPA2.JPG

Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας του υπουργείου Εσωτερικών (BOEM) δημοπρατεί πέντε περιοχές μίσθωσης που αντιστοιχούν σε συνδυασμένη έκταση 373.267 στρεμμάτων (151.056 εκτάρια) στα ανοικτά των βόρειων και κεντρικών ακτών της πολιτείας. Οι προηγούμενες ομοσπονδιακές δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων αφορούσαν όλες μισθώσεις σε πιο ρηχά ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Μετά από 27 γύρους προσφορών, οι υψηλές προσφορές ανήλθαν συνολικά σε 582,1 εκατομμύρια δολάρια. Οι υψηλές προσφορές για μεμονωμένες μισθώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 95,3 εκατ. και 148,8 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας στον δικτυακό τόπο της BOEM.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης