Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι «εκπλήξεις» για τον προϋπολογισμό του 2023

Οι «εκπλήξεις» για τον προϋπολογισμό του 2023
Oι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες και στοχευμένες
Στη σκιά των νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και του Κατάρ - Gate που συγκλονίζει την Ευρώπη και δημιουργεί νέα δεδομένα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της βουλής η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό.
 
Σε ένα έντονο πολωμένο προεκλογικό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προτάξει το μεγάλο πακέτο στήριξης των 4,2 δισ. ευρώ για το 2023, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω εκπλήξεις το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού πριν από την διαδικασία της ψήφισης.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες και στοχευμένες με εξαίρεση τις αυξήσεις κατά 7,75% που επέρχονται από το νέο έτος για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους λόγω της νέας ομηρίας με τα πλεονάσματα.
Ο στόχος το 2023 είναι για πρωτογενές αποτέλεσμα 1,7% του ΑΕΠ ή 1,668 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές παραδοχές, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη, τα εισοδήματα και την αγορά εργασίας, αυτές ενέχουν τον κίνδυνο αναθεωρήσεων λόγω του ρευστού περιβάλλοντος με την ενεργειακή κρίση. Το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% για το 2023 ή στο 0,8% με το δυσμενές από 5,6% φέτος,
Η ιδιωτική κατανάλωση θα κατεβάσει απότομα ταχύτητες πέφτοντας στο 1% για το 2023 από 7,2% φέτος και 7,8% το 2021.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης