Ενέργεια

Η πρόταση της Κομισιόν για νέο Ταμείο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Η πρόταση της Κομισιόν για νέο Ταμείο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
H επικεφαλής της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης του RepowerEU

Ενόψει της συνόδου των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα υποβληθεί το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το euractiv.gr

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική μας δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης.Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το από πού θα πρέπει να προέλθει η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Ενώ ο συνάδελφός της στην Επιτροπή Τιερί Μπρετόν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρέος, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο της ΕΕ για την αποκατάσταση της πανδημίας.

Τόσο στην ομιλία της όσο και στην επιστολή της, η επικεφαλής της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης του RepowerEU, ενός προγράμματος της ΕΕ που θα βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να επιδοτούν ευκολότερα εταιρείες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές επιδοτήσεις κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη κράτους μέλους, προς το παρόν δεν αναμένονται συγκεκριμένα συμπεράσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης