Διάδρομος υδρογόνου 1.100 χιλιομέτρων από γερμανικές εταιρίες μέχρι το 2025

Διάδρομος υδρογόνου 1.100 χιλιομέτρων από γερμανικές εταιρίες μέχρι το 2025

Οι τρεις εταιρείες αγωγών δημιουργούν έναν διάδρομο υδρογόνου μήκους  683,5 μιλίων από την βαλτική στη Νότια Γερμανία

 

Οι γερμανικές Gascade, Ontras και Terranets συμφώνησαν να μετατρέψουν τους αγωγούς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για να μεταφέρουν υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι το νότο της χώρας μέχρι το 2025, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Πέμπτη.

Οι τρεις εταιρείες αγωγών δημιουργούν έναν διάδρομο υδρογόνου μήκους 1.100 χιλιομέτρων 683,5 μιλίων, καθώς οι ευρωπαίοι πολιτικοί και η βιομηχανία αγκαλιάζουν το υδρογόνο ως τρόπο μείωσης της εξάρτησης από το αέριο και επίτευξης κλιματικών στόχων, υπό την προϋπόθεση ότι παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μέσα από το έργο, θέλουμε να προωθήσουμε τις προσπάθειες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης να ανανεώσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό – βιώσιμα και με ασφάλεια», δήλωσε ο Christoph von dem Bussche, διευθύνων σύμβουλος της Gascade.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης οξύνει την εστίαση στην ασφάλεια του εφοδιασμού και τον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Ακριβή ενέργεια

Οι επικριτές του υδρογόνου, ωστόσο, λένε ότι η κατασκευή του σπαταλά ακριβή ενέργεια και η βιομηχανία χρησιμοποιεί την έλευση του για να επεκτείνει τη χρήση του αερίου, το οποίο ως ορυκτό καύσιμο θα πρέπει να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι εταιρείες φυσικού αερίου λένε ότι το υδρογόνο μπορεί να είναι μέρος ενός νέου παραδείγματος ηλεκτρικής ενέργειας και χρησιμεύει αποτελεσματικά στην αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας από πηγές όπως ο άνεμος και η ηλιοφάνεια που μετατρέπεται σε υδρογόνο σε μονάδες ηλεκτρόλυσης, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Το σχέδιο, που ονομάζεται «Ροή - που κάνει το υδρογόνο να συμβεί» στοχεύει στη μετατροπή των υπαρχόντων αγωγών φυσικού αερίου υψηλής πίεσης με χωρητικότητα τροφοδοσίας έως και 20 γιγαβάτ (GW), προσφέροντας το ισοδύναμο της ισχύος 20 πυρηνικών σταθμών.

Εξυπηρετώντας αρχικά τη Γερμανία, στόχος είναι να συνδεθεί με το νησί Bornholm της Δανίας το 2027 και να προσθέσει συνδέσμους με την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Γαλλία από το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης