Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απειλές Κατάρ στην Ευρώπη για διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου

Απειλές Κατάρ στην Ευρώπη για διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες διαφθοράς

Το Κατάρ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με παρακράτηση των εξαγωγών φυσικού αερίου εν μέσω έρευνας των βελγικών αρχών για καταγγελίες διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που οδήγησαν στην αναστολή της πρόσβασης του Κατάρ στο ΕΚ, μεταδίδει το Euractiv.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε τέσσερα άτομα. Από την πλευρά του το Κατάρ έχει αρνείται τις συγκεκριμένες κατηγορίες, με κυβερνητική πηγή να επισημαίνει ότι: «Οποιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Στη συνέχεια, τόνισε, αν μπλοκαριστούν τα ενεργειακά, θα επηρεαστεί αρνητικά  η περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια. «Το Κατάρ έχει ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους απέδειξαν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος κύματος επιθέσεων εναντίον της χώρας μας», είπε επίσης ο διπλωμάτης.

Επιπλέον, το Κατάρ αναδεικνύει ως κύριο διαπραγματευτικό όπλο του το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ κάνει λόγο για «μεροληπτικούς» περιορισμούς που βασίζονται σε «ανακριβείς πληροφορίες». Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους του Κατάρ την είσοδο στους χώρους του, αναβάλλοντας παράλληλα και τη συζήτηση για την εκχώρηση βίζα στους υπηκόους τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Κατάρ. Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies διατηρεί αξιοσημείωτο μερίδιο στη North Field East LNG και τη θυγατρική της, ενώ μερίδιο διατηρεί και η ιταλική Eni.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης