Τελευταία Νέα

Συμφωνία τεσσάρων χωρών για να φέρουν την πράσινη αζερική ενέργεια στην Ευρώπη

Συμφωνία τεσσάρων χωρών για να φέρουν την πράσινη αζερική ενέργεια στην Ευρώπη

 Ρουμανία, Γεωργία,Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν μνημόνιο στο Βουκουρέστι για τη δημιουργία γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν

 

Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν συμφωνία το Σάββατο για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να μεταφέρει πράσινη αζερική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα καλώδιο 1.100 km (685 μίλια), 1.000 MW που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων μακριά από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει την κατασκευή του καλωδίου, το οποίο θα είναι το μακρύτερο του είδους του στον κόσμο, και το Αζερμπαϊτζάν καλεί τους επενδυτές να κατασκευάσουν τιςς τουρμπίνες.
Επεσήμανε ότι η μελέτη σκοπιμότητας θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 για το έργο καλωδίων, το οποίο στη συνέχεια θα χρειαστούν τρία έως τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί.
Στην ίδια συνάντηση το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει ελαφρώς τις εξαγωγές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το επόμενο έτος, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις μειωμένες προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία.

Αλληλεγγύη

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε στη συνάντηση: «Δεδομένου του τρέχοντος πλαισίου ασφαλείας που χαρακτηρίζεται από τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα και να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη για τον μετριασμό των κοινών προκλήσεων.

"Η ενεργειακή μας συνεργασία... θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ανθεκτικότητα και θα εξασφαλίσει διαφοροποίηση των οδών ανεφοδιασμού και μεταφοράς", δήλωσε ο Iohannis στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η von der Leyen είπε ότι η στρατηγική της ΕΕ να γυρίσει την πλάτη της στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιηθεί προς αυτό που αποκάλεσε «αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους» λειτουργεί. Είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική υποστήριξη στο έργο εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μελέτης σκοπιμότητας.

"Για να ενσωματώσουμε ένα αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειαζόμαστε πράγματι ισχυρότερες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ενεργειακό καλώδιο της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρουμανίας, Γεωργίας και Αζερμπαϊτζάν είναι τόσο σημαντικό", δήλωσε η von der Leyen.

Η Von der Leyen είπε ότι το καλώδιο της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γεωργία σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας και να την ενσωματώσει στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, ενώ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης