Ενέργεια

Στα 15 - 19 ευρώ/ΜWh ο στόχος της κυβέρνησης για τα τιμολόγια Ιανουαρίου - Αυξημένα ρίσκα για τους προμηθευτές

Στα 15 - 19 ευρώ/ΜWh ο στόχος της κυβέρνησης για τα τιμολόγια Ιανουαρίου - Αυξημένα ρίσκα για τους προμηθευτές

 Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας το πρώτο 20ημερο του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 205,58 ευρώ/MWh ενώ το πρώτο 20ηερο του Δεκεμβρίου έφθασε στα 296,3 ευρώ/MWh.

 

Μεταξύ 15 και 19 ευρώ/MWh θα κυμανθεί και τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές μετά τις επιδοτήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη (22/12).

Τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έως τα μεσάνυχτα απόψε αναμένεται να είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 44% αν κρίνει κανείς από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος το πρώτο 20ημερο του Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας το πρώτο 20ημερο του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 205,58 ευρώ/MWh ενώ το πρώτο 20ηερο του Δεκεμβρίου έφθασε στα 296,3 ευρώ/MWh. Γεγονός που καθιστά βέβαιη την σημαντική αύξηση των τιμολογίων που ανακοινωθούν σήμερα τα οποία εκτός των άλλων επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικώς στην αγορά. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η μέση τιμή ηλεκτρισμού σήμερα στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 216,67 ευρώ/MWh (+8%) και κινείται περίπου στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες παρουσιάζουν μικτές τάσεις.
Πάντως οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα κριθούν από το ύψος της επιδότησης και στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν στα επίπεδα των 15 -19 λεπτά/KWh.

Οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων του Ιανουαρίου θα γίνουν από τον κ. Σκρέκα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στις συνόδους των υπουργός Ενέργειας (19/12) και Περιβάλλοντος (20/12).
Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να αγοράσουν ενέργεια στις τιμές χονδρικής για λογαριασμό των πελατών τους οι οποίοι θα πληρώσουν την ενέργεια αυτή έναν, δυο ή και περισσότερους μήνες αργότερα.

Η κατάσταση αυτή που διαρκεί από τον Αύγουστο όταν τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας ο νέος τρόπος τιμολόγησης, έχει εντείνει το ήδη οξύ πρόβλημα ρευστότητας, ιδίως όσον αφορά στα κεφάλια κίνησης των εν λόγω εταιριών. Την ίδια ώρα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την φορολόγηση των υπερεσόδων, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «χαράτσι» αφού έχει προαναγγελθεί ότι θα αφορά το 100% τω επιπλέον εσόδων.

Δύο μεθοδολογίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος της εβδομάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας δυο μεθοδολογίες για τον υπολογισμό των ποσών ανάκτησης. Η επιλογή της μεθοδολογίας που τελικά θα χρησιμοποιηθεί ανήκει στο ΥΠΕΝ το οποίο θα αποφασίσει και για το ποσοστό του εύλογου κέρδους προκειμένου να προσδιοριστούν τα υπερέσοδα. Το νέο «χαράτσι» θα εφαρμόζεται ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από την περίοδο Αυγούστου -Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν το 2022 στις εταιρίες σχεδόν όλων των κλάδων της ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο με τη σειρά του χρηματοδοτεί τα επιδόματα στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των τελικών καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τον προηγούμενο μήνα η σχετικά χαμηλότερες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας επέτρεψαν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου από το ΤΕΜ τα επιδόματα, χωρίς να χρησιμοποιήσει πόρους από το κρατικό προϋπολογισμό. Για τον Ιανουάριο όμως αναμένεται ότι το υπουργείο θα χρειαστεί να προσφύγει στον κρατικό κορβανά προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι τιμές καταναλωτή δεν θα ξεπεράσουν τα 20 λεπτά/KWh.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε σε 435 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προήλθε από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα κοντά στα 2,8 δις ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης