Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πράσινο δάνειο της ΕΤΕπ 70 εκατ. ευρώ στην Iberdrola για έργα ΑΠΕ 188 MW

Πράσινο δάνειο της ΕΤΕπ 70 εκατ. ευρώ στην Iberdrola για έργα ΑΠΕ 188 MW
Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει επίσης βοηθητικές υποδομές όπως δρόμους πρόσβασης, υποσταθμούς και διασυνδέσεις.

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Iberdrola υπέγραψαν νέα συμφωνία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Πορτογαλίας μέσω της ανάπτυξης νέων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.

Η τράπεζα της ΕΕ θα παράσχει πράσινο δάνειο 70 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος περίπου 188 MW.

Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει πέντε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τις συνδέσεις τους με το δίκτυο, που βρίσκονται στις πορτογαλικές περιφέρειες Algarve, Centro, Alentejo και Lisbon. Τα έργα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες θεωρούνται περιοχές συνοχής από την ΕΕ. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στα ακόλουθα έργα: Montechoro 1 και 2 (37MWp), Alcochete 1 και 2 (46MWp), Algeruz 2 (27MWp), Conde (14MWp) και Carregado (64MWp). Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει επίσης βοηθητικές υποδομές όπως δρόμους πρόσβασης, υποσταθμούς και διασυνδέσεις.

Αυτές οι νέες εγκαταστάσεις, που βραβεύτηκαν σε δημοπρασίες το 2019, θα παράγουν πράσινη και ανταγωνιστική ενέργεια που ισοδυναμεί με τη μέση κατανάλωση περισσότερων από 65.000 νοικοκυριών. Συνολικά, περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αυτά τα ηλιακά έργα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Felix δήλωσε: "Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίξει την Ευρώπη στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Iberdrola στους πρώτους σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία που θα δημιουργήσουν επίσης οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε περιοχές συνοχής.

Ο Jose Sainz, Chief Financial Officer της Iberdrola, πρόσθεσε: "Αυτή η συνεργασία με την ΕΤΕπ αποτελεί ώθηση για τα έργα της Iberdrola στην Πορτογαλία. Αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης