Βρετανία: Από ΑΠΕ το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022

Βρετανία: Από ΑΠΕ το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022

Η αύξηση της ενέργειας από ΑΠΕ μείωσε τις εκπομπές άνθρακα της Βρετανίας κατά 2,7 εκατομμύρια τόνους

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας το 2022, από 35% το 2021, ενώ το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε επίσης, σύμφωνα με έκθεση ακαδημαϊκών από το Imperial College του Λονδίνου για το Drax Το Electric Insights που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Η συνολική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει υπερτετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η αιολική, η ηλιακή, η βιομάζα και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι οι κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, παρέχοντας το 42% της ισχύος της Βρετανίας το 2022, που ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά της στο μείγμα καυσίμων της χώρας από το 2016.

Ο Iain Staffell του Imperial College του Λονδίνου, και κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι το 2022 ήταν «μια χρονιά όπως καμμία άλλη για την ενεργειακή βιομηχανία».



Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν «πιο φθηνή, πράσινη ενέργεια από ποτέ», το κοινό αισθάνεται τον πόνο των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν ως απάντηση στη διακοπή του εφοδιασμού που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο δήλωσε.

Η Βρετανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό κατά τη χειμερινή αιχμή της ζήτησης καθώς οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας μειώθηκαν στο μηδέν το 2022, σε σύγκριση με το 8% των προμηθειών το 2021, είπε ο Drax.

Η χώρα έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον άνθρακα, τη μορφή παραγωγής ενέργειας με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα. Η National Grid ανακοίνωσε ότι το 0,7% της παραγωγής προήλθε από άνθρακα τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 11,3% την ίδια περίοδο το 2017.
Μια μέρα του Μαΐου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν σχεδόν το 73% της ενέργειας στο δίκτυο, ανέφερε η έκθεση.

Η άνοδος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μείωσε τις εκπομπές άνθρακα της Βρετανίας κατά 2,7 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση της Πέμπτης.

Μια άλλη έκθεση του Drax, που κάποτε εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και τώρα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Βρετανίας, ανέφερε ότι μεταξύ 2010-19, η Βρετανία μείωσε τις εκπομπές άνθρακα από το ηλεκτρικό της δίκτυο περισσότερο και ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης