Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Έγκριση της ΑΕΠΟ για τα 184,8 MW της EDPR στην Κάρυστο

ΥΠΕΝ: Έγκριση της ΑΕΠΟ για τα 184,8 MW της EDPR στην Κάρυστο
Σε ρότα υλοποίησης το mega-project των 184,8 MW στην Εύβοια

Στην τελική ευθεία για την έναρξη την κατασκευής του βρίσκεται το mega-project των 184,8 MW στην Εύβοια. Ειδικότερα, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, η πορτογαλικών συμφερόντων EDPR εξασφάλισε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, Α.Ε.Π.Ο. για το μεγάλο έργο της στην Κάρυστο.
Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, η EDPR ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το 2018, οπότε είχε εξασφαλίσει από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ταρίφες για δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 60 MW. Τη διετία 2019-2020 είχε εξασφαλίσει επιπλέον 96 ΜW αιολικών έργων μέσω διαγωνισμών. Παράλληλα, μέσα από σημαντικές συνεργασίες ενισχύει τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, ενώ παγκοσμίως γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει πλέον παρουσία σε 17 διεθνείς αγορές (Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Χιλή, Βιετνάμ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

Το έργο της Εύβοιας

Ειδικότερα, όσον αφορά στο έργο της Εύβοιας, αποτελείται από επτά Α.Σ.Π.Η.Ε. (Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) στις δημοτικές ενότητες Καρύστου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου, τους οποίους θα αναπτύξει η εταιρεία . «Αίολος Εύβοιας Ενεργειακή», η οποία στις αρχές του 2022. Συνολικά, σχεδιάζεται η εγκατάσταση 23 ανεμογεννητριών ισχύος 6,6 MW η κάθε μία και ειδικότερα:

  • Τέσσερις ανεμογεννήτριες (ισχύος 6,6 MW έκαστη), ισχύος 26,4 MW στη θέση «Κουρμαλή»
  • Τρεις ανεμογεννήτριες, ισχύος 19,8 MW στη θέση «Πιονάρι»
  • Τέσσερις ανεμογεννήτριες, ισχύος 26,4 MW στη θέση «Βαλμός»
  • Τέσσερις ανεμογεννήτριες, ισχύος 26,4 MW στη θέση «Σκιγερή»
  • Τρεις ανεμογεννήτριες, ισχύος 19,8 MW στη θέση «Άγιος Ιωάννης»
  • Δύο ανεμογεννήτριες, ισχύος 13,2 MW στη θέση «Βελανίδι- Κοπριά»
  • Τρεις ανεμογεννήτριες, ισχύος 19,8 MW στη θέση «Βελανίδι»


Στα συνοδά έργα περιλαμβάνονται οι κατασκευές για την υπόγεια γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης 150 kV μήκους περίπου 71 χλμ για την ηλεκτρική διασύνδεση του υποσταθμούς της «Ζωοδόχου Πηγής» με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στη θέση «Κάτω Γέροντα». Επίσης, τα έργα οδοποιίας θα φτάσουν τα 26,3 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου τα οκτώ χιλιόμετρα αφορούν σε βελτιώσεις υφιστάμενων οδών και τα 18,3 χιλιόμετρα νέες διανοίξεις. Επιπλέον θα διαμορφωθούν τέσσερα εργοταξιακοί χώροι συνολικού εμβαδού 25,5 στρεμμάτων ενώ προβλέπονται τεχνικά έργα έργων απορροής όμβριων υδάτων.

Οι υπόγειες διασυνδετικές γραμμές μεταφοράς μέσης και υψηλής τάσης και ο υποσταθμός «Ζωοδόχου Πηγής» , που αδειοδοτείται ως συνοδό έργο του συγκροτήματος χωροθετούνται στις δημοτικές ενότητες Καρύστου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου ενώ το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στη θέση «Κάτω Γέροντας» στη δημοτική ενότητα Ερέτριας.
Η ΑΕΠΟ έχει διάρκεια έως το 2037. Σύμφωνα με αυτή, έως τον Μάρτιο θα πρέπει η εταιρεία να υποβάλλει στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ το ολοκληρωμένο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ενώ έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να κατατεθεί έκθεση η οποία θα επικαιροποιείται και θα επαληθεύεται ετησίως για την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος του έργου κατά τη φάση κατασκευής, αλλά και κατά τις φάσεις λειτουργίας και παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης της περιοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης