Ενέργεια

Φωνές στη Γερμανία για την επέκταση λιγνιτωρυχείου της RWE

Φωνές στη Γερμανία για την επέκταση λιγνιτωρυχείου της RWE
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το ορυχείο Garzweiler

Η γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατεδάφιση ενός πρώην οικισμού σήμερα (11/1) για να προχωρήσουν τα σχέδια περί επέκτασης ενός υπαίθριου λιγνιτωρυχείου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό μάλιστα ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν διαδηλώσεις κατά του έργου, που επηρεάζει την κλιματική πολιτική.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το ορυχείο Garzweiler στο εγκαταλελειμμένο χωριό Luetzerath στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σημειώνεται ότι το περιφερειακό δικαστήριο ενέκρινε την εν λόγω απόφαση για εκκένωση του χωριού του οποίου η γη και τα σπίτια ανήκουν πλέον στην RWE.«Η RWE απευθύνει έκκληση στους καταληψίες να τηρήσουν το κράτος δικαίου και να τερματίσουν ειρηνικά την παράνομη κατάληψη  εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στην RWE», ανέφερε η RWE.

Οι αιτίες των διαδηλώσεων

Οι διαμαρτυρίες υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την κλιματική πολιτική του Βερολίνου, για την οποία οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι έπεσε σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν την κυβέρνηση του Scholz να καταφύγει σε πολιτικές του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει προωθήσει την ημερομηνία κατά την οποία θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έως το 2030 από το 2038, ακολουθώντας μια προεκλογική υπόσχεση των Πρασίνων. Το ορυχείο Garzweiler εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη κάθε χρόνο, σύμφωνα με την RWE. Η εταιρεία δήλωσε ότι υποστηρίζει τόσο την ενεργειακή μετάβαση όσο και την προσωρινή αύξηση της χρήσης λιγνιτικών μονάδων για να ξεπεράσει τη Γερμανία την ενεργειακή κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης