Ενέργεια

ΡΑΕ: Οριστικοποιεί τα Συμβόλαια επί Διαφοράς - Στα 500 εκατ ευρώ εκτιμάται το επιπλέον κόστος

ΡΑΕ: Οριστικοποιεί τα Συμβόλαια επί Διαφοράς - Στα 500 εκατ ευρώ εκτιμάται το επιπλέον κόστος
Η ΡΑΕ προχώρησε σε επικαιροποιημένη εισήγηση

Τις συμβάσεις επί διαφορών (contracts for differences – CFD) οριστικοποιεί με απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το ζήτημα της υποχρεωτικής τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου και της σύναψης Συμβολαίων επί Διαφοράς μεταξύ ΔΕΣΦΑ και των εταιρειών προμήθειας που έχουν την υποχρέωση να τα τηρούν σε υπόγειες αποθήκες άλλης χώρας (Δράση Δ3) είχε δημιουργήσει πολλές γκρίνιες.
Στόχος των Συμβολαίων επί της Διαφοράς είναι η ανάκτηση από τον προμηθευτή του κόστους χρήσης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου μέσω της πίστωσης, ή της χρέωσης της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του κόστους προμήθειας του αερίου που αποθηκεύεται στην υπόγεια υποδομή (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιουχικού́ κόστους διατήρησης αποθέματος) και της διάθεσης της ίδιας ποσότητας στο Βάθρο Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ κατά την περίοδο απόληψης.

Το αρχικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ για το σχέδιο Σύμβασης για την αποζημίωση των Υπόχρεων της Δράσης Δ3 και του Συμβολαίου Διαφορών του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ (από 02/11/2022 έως 7/11/20221) στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες προμήθειας ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μυτιληναίος, Προμηθέας Gas, Elpedison μέσω εμπιστευτικών επιστολών.

Τα κυριότερα σχόλια ήταν τα ακόλουθα:

i. Οι συμμετέχοντες πρότειναν την απλοποίηση της διαδικασίας αλλά και των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζονται στον ΔΕΣΦΑ προκειμένου να τεκμηριώνεται η πλήρωση της υποχρέωσης των υπόχρεων της δράσης Δ3 τόσο κατά την έναρξη της υποχρέωσης όσο και για κάθε μήνα έως το τέλος αυτής στις 31.3.2023.
ii. Προτάθηκαν αλλαγές στους μαθηματικούς τύπους της αποζημίωσης των Υπόχρεων ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τυχόν έξτρα κόστη που προκύπτουν από τις ενέργειές τους για δέσμευση δυναμικότητας μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και το κεφαλαιουχικό κόστος για τη δέσμευση δυναμικότητας μεταφοράς και δυναμικότητας αποθήκευσης.
iii. Προτάθηκε η, κατά το δυνατόν σύμπτυξη, των προβλεπόμενων προθεσμιών για την έκδοση των παραστατικών προκειμένου για την αποζημίωση των Υπόχρεων
iv. Προτάθηκε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα να εισαχθεί το αέριο προς αποθήκευση όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλο Κ-Μ της ΕΕ, ή τρίτη χώρα στα συστήματα της Ιταλίας και Βουλγαρίας, και άρα να αναγνωριστούν τα σχετικά κόστη δέσμευσης δυναμικότητας εισόδου σε αυτά.

Επικαιροποιημένη εισήγηση

Η ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, έκρινε σκόπιμη την διαβίβασή τους στον ΔΕΣΦΑ, ώστε να τα λάβει υπόψη του στην υποβολή επικαιροποιημένης εισήγησης προς την Αρχή. Ο Διαχειριστής σε συνέχεια των απόψεων των συμμετεχόντων υπέβαλε στη ΡΑΕ επικαιροποιημένη εισήγηση, στην οποία διαπιστώνεται ότι έκανε δεκτά τα σχόλια των συμμετεχόντων αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών, την προσαρμογή των μαθηματικών τύπων και τη συμπερίληψη της δυνατότητας εισαγωγής φυσικού αερίου από άλλο κράτος μέλος.

Η Αρχή, αφού εξέτασε την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση, την αξιολόγησε εν γένει ως εύλογη, ωστόσο προέβη σε αναγκαίες βελτιωτικές προσθήκες αναφορικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης για το κεφαλαιουχικό κόστος διατήρησης αποθεμάτων στην περίπτωση κατά την οποία ο Υπόχρεος επιλέξει τη μη ένταξή του στον μηχανισμό Συμβολαίου Διαφορών. Η ΡΑΕ θα υπολογίζει για το διάστημα από 01.11.2022 έως 31.03.2023 το σχετικό κεφαλαιουχικό κόστος και θα το γνωστοποιεί στον ΔΕΣΦΑ.
Έτσι, η ΡΑΕ με απόφασή της ενέκρινε την Πρότυπης Σύμβασης για την αποζημίωση/χρέωση των Υπόχρεων της δράσης Δ3 του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022.

Στα 500 εκατ ευρώ το επικαιροποιημένο κόστος

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το επιπλέον κόστος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, κονδύλι που θα λάβει ο ΔΕΣΦΑ από το Δημόσιο για να αποζημιώσει μέσω των Συμβολαίων επί της Διαφοράς τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν ή όχι υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας. Προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, θα αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε αέριο, σε αποθήκες γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ η συνολική ελληνική υποχρέωση για τήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου αντιστοιχεί σε 1,14 TWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης