Ενέργεια

Στο όριο των 60 ευρώ/MWh το TTF με πτώση 9% - Το focus στα FSRU

Στο όριο των 60 ευρώ/MWh το TTF με πτώση 9% - Το focus στα FSRU
H Gazprom ανακοίνωσε  ότι θα στείλει 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία 24ωρα, με το TTF για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου να κινείται πλέον στο όριο των 60 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, για τον εν λόγω μήνα διαπραγματεύεται στα 58,9 ευρώ/MWh (-9%). Στα ίδια επίπεδα, με τις αντίστοιχες πτώσεις κινείται το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.Μάλιστα, είναι το χαμηλότερο επίπεδο τιμών από τον Σεπτέμβριο 2021.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι για σήμερα (16/1) η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε  ότι θα στείλει 35,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ποσότητα σε αντίστοιχα επίπεδα με τις τελευταίες ημέρες.

Η σημασία των FSRU

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρεθούν ειδικά πλοία για την εισαγωγή και αποθήκευση ποσοτήτων ενέργειας και ειδικά φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια, η επάρκεια είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Όλες πλέον οι χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ειδικά πλοία αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου, γνωστά ως FSRU. Η Γερμανία δείχνει μεταξύ άλλων τον δρόμο.

Η Deutsche ReGas εγκαινίασε επίσημα το τερματικό της εισαγωγής LNG με βάση την FSRU στο Lubmin, τη δεύτερη τέτοια εγκατάσταση της Γερμανίας. Η τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, η Deutsche ReGas έλαβε επίσης την τελική έγκριση για τη λειτουργία της εγκατάστασης που βασίζεται στο FSRU.

Το τερματικό LNG στο Lubmin είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο τέρμιναλ στη Γερμανία.

Παράλληλα, προηγήθηκε το Wilhelmshaven υπό την ηγεσία της Uniper, του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG της Γερμανίας και του πρώτου από τους πέντε που υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση. Ακολουθεί ο νέος τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG Elbhafen στο Brunsbuettel, με επικεφαλής την RWE.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κράτηση για επιπλέον χωρητικότητα LNG στο Lubmin FSRU της Γερμανίας έκανε η TotalEnergies. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο που προκαλείται από την απότομη πτώση των ροών από τη Ρωσία. Από την αρχή αυτής της κρίσης, η TotalEnergies κινητοποίησε το χαρτοφυλάκιό της LNG, το οποίο είναι ευρύ και ευέλικτο, για να στείλει διαθέσιμο LNG στην Ευρώπη και να χρησιμοποιήσει την ικανότητα επαναεριοποίησης των 18 Mt/έτος», δήλωσε ο Stéphane Michel, πρόεδρος φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας της TotalEnergies.

«Χάρη στην εκκίνηση του τερματικού σταθμού Lubmin, η TotalEnergies θα είναι σε θέση αυξήσει τις εισαγωγές της στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης