Ενέργεια

Τέλος του 2024 έτοιμο το FSRU Θράκης με στόχο την τρoφοδοσία της Ουκρανίας - Ξεκινούν οι μελέτες για την διασύνδεση με την Αίγυπτο

Τέλος του 2024 έτοιμο το FSRU Θράκης με στόχο την τρoφοδοσία της Ουκρανίας - Ξεκινούν οι μελέτες για την διασύνδεση με την Αίγυπτο

Τα σχέδια του Δημ Κοπελούζου για τις ενεργειακές διασυνδέσεις

 

Στην Ουκρανία θα προωθείται το αέριο από τη δεύτερη πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) που σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου στη Θράκη. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων για την έναρξη υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, μια επένδυση των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Damco Energy.


Το δεύτερο FSRU Θράκης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024, ενώ η δίδυμη επένδυση της Gastrade, το FSRU Αλεξανδρούπολης, όπως επεσήμανε ο κ. Κοπελούζος, θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους. Και οι δύο πλωτές μονάδες θα διακινούν 11 με 12 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, δηλαδή περίπου όσο ο αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου TAP.

Όσον αφορά στο σύνθετο γεωπολιτικά έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που αναπτύσσει η εταιρεία ELICA SA, επίσης του ομίλου Κοπελούζου, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης καθώς θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, καθώς θα μεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι μελέτες σκοπιμότητες , καθώς το έργο δεν έχει προηγούμενο μοντέλο και αυτές θα κρίνουν την συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Ένταξη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος

Το επόμενο βήμα για το έργο είναι να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI’s) για τα οποία ορίζονται ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών, καλύτερη κανονιστική ρύθμιση και χρηματοδοτική στήριξη. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα 9,5 GW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος στην Αίγυπτο, τα οποία με μια απόδοση 33% θα παράγουν τα 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Μάλιστα, εάν αυτά τα 3.000 μεγαβάτ (κατά 65% αιολικά και 35% φωτοβολταϊκά έργα) κατασκευάζονταν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κοπελούζο, θα απαιτούνταν 120.000 στρέμματα γης. Επίσης, με προσοχή θα ξεκινήσει η προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας του έργου, καθώς αποτελεί «εργαλείο» για την ένταξη στα PCI’s.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής κρίσης. Άλλωστε υποστηρίζει την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών διαδρόμων Βορρά-Νότου δια-συνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης