Περιβάλλον

Καναδοί ερευνητές: «Ελαττώστε τον καφέ για να σώσετε το περιβάλλον»

Καναδοί ερευνητές: «Ελαττώστε τον καφέ για να σώσετε το περιβάλλον»
Κάψουλες καφέ και στιγμιαίος καφές είναι πιο φιλικοί για το περιβάλλον 

Θέλετε να συμβάλλετε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; Ελαττώστε τον καφέ!!!
Αυτό πρότειναν Καναδοί ερευνητές που ανέλυσαν τη «συμβολή του καφέ στην κλιματική αλλαγή», τονίζοντας πως η επιλογή ενός τρόπου παρασκευής καφέ που εκπέμπει λιγότερα GHG (αέρια του θερμοκηπίου) και ο μετριασμός της κατανάλωσης είναι μέρος της λύσης».
Οι ερευνητές Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher και Pierre-Luc Dessureault στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στον Καναδά, σε ανάλυσή τους η οποία δημοσιεύτηκε στο The Conversation βρήκαν ότι η ρύπανση από την προετοιμασία του καφέ ήταν «απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Σύγκριση παρασκευής καφέ

Οι ερευνητές συνέκριναν την παρασκευή καφέ με κάψουλες καφέ, την παρασκευή καφέ με τον παραδοσιακό τρόπο σε καφετιέρα, την παρασκευή καφέ με γαλλική πρέσα και τη χρήση στιγμιαίου καφέ.  
«Η ανάλυσή μας έδειξε ξεκάθαρα ότι ο παραδοσιακός καφές φίλτρου έχει το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, κυρίως επειδή μεγαλύτερη ποσότητα σκόνη καφέ χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ποσότητας καφέ.

Αυτή η διαδικασία καταναλώνει επίσης περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να ζεστάνει το νερό και να το διατηρήσει ζεστό», έγραψαν οι ερευνητές.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση καψουλών καφέ για την παρασκευή καφέ συνέβαλε λιγότερο στο αποτύπωμα άνθρακα από την παρασκευή καφέ με ένα παραδοσιακό φίλτρο.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι ο στιγμιαίος καφές ήταν ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Παραγωγή και παρασκευή καφέ

Σύμφωνα με την ανάλυση, η παραγωγή καφέ συνέβαλε περισσότερο στις συνολικές εκπομπές παρά στην παρασκευή καφέ.
«Αυτή η μηχανοποίηση, η άρδευση και η χρήση λιπασμάτων που εκπέμπουν οξείδιο του αζώτου - η παραγωγή των οποίων απαιτεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου - συμβάλλει σημαντικά στο αποτύπωμα άνθρακα του καφέ», είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι η ευκολία των φλιτζανιών καφέ μιας χρήσης μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να διπλασιάσουν την κατανάλωση καφέ και με τη σειρά τους να κάνουν το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα «περιττό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης