Enel: Πλατφόρμα για τα PPAs με δεσμευτικά χαρακτηριστικά και εμπλοκή του ΕΧΕ

Enel: Πλατφόρμα για τα PPAs με δεσμευτικά χαρακτηριστικά και εμπλοκή του ΕΧΕ
Ένα εκκαθαριστικό μέλος, όπως μια τράπεζα θα μπορούσε να υπολογίζει τις εγγυήσεις που χρειάζονται σχετικά με την έκθεση του κάθε αντισυμβαλλόμενου στο ρίσκο που απορρέει

Υπέρ της δημιουργίας μια πλατφόρμας για πράσινα PPAs με δεσμευτικά χαρακτηριστικά και εμπλοκή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τάσσεται η Enel Green Power στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ επί της σχετικής μελέτης.
Όπως αναφέρει η εταιρία στην επιστολή της μεταξύ των προτεινόμενων εναλλακτικών λύσεων η καταλληλότερη είναι η δεύτερη, δηλαδή μια πλατφόρμα με δεσμευτικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντα με την επιστολή η πρώτη εναλλακτική κρίνεται ιδιαίτερα απλοϊκή καθώς ούτε οι προσφορές είναι δεσμευτικές ούτε το Χρηματιστήριο Ενέργειας εμπλέκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και αποτελεί ένα είδος γνωστοποίησης του ενδιαφέροντος στην αγορά το οποίο αφού δεν είναι δεσμευτικό ενέχει ένα βαθμό αβεβαιότητας.

Όσο δε για την τρίτη εναλλακτική σύμφωνα με την Enel Green Power, αποτελεί ένα περίπλοκο μοντέλο λόγω αυτοματοποιημένης διαδικασίας αντιστοίχισης, το οποίο από τη μια δεν παρέχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και από την άλλη περιορίζει τη συχνότητα διεκπεραίωσης οδηγώντας σε επιπλέον καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με την εταιρία η δεύτερη εναλλακτική αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αφού ενέχει το απαραίτητο επίπεδο δέσμευσης από την πλευρά του παραγωγού και του καταναλωτή καθώς και τη συμμετοχή του ΕΧΕ στη διεκπεραίωση των συμβάσεων διευκολύνοντας τη διαδικασία.
Ωστόσο η Enel Green Power θεωρεί πως η αποτελεσματικότητα της θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά με τις κατάλληλες προσθήκες.

Εκκαθάριση ετο ΕΧΕ

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ένα από τα κύρια εμπόδια στη σύναψη συμβολαίων παραγωγής από ΑΠΕ είναι το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου, το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά στην εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να ματαιώσει συμφωνίες.
Το ρίσκο αυτό όπως αναφέρει η εταιρία μπορεί να μειωθεί σημαντικά έως και να εξαλειφθεί με την εκκαθάριση των συναλλαγών από το ΕΧΕ, δηλαδή με τη θέσπιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ως αντισυμβαλλόμενου των παραγωγών και καταναλωτών κατ΄ αντιστοιχία των forward αγορών.

«Ένα εκκαθαριστικό μέλος, όπως μια τράπεζα θα μπορούσε να υπολογίζει τις εγγυήσεις που χρειάζονται σχετικά με την έκθεση του κάθε αντισυμβαλλόμενου στο ρίσκο που απορρέει από κάθε διμερές συμβόλαιο παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως συμβαίνει ήδη με τις προθεσμιακές αγορές» λέει η Enel Green Power και καταλήγει:
«Άλλωστε ένα PPA αποτελεί ένα συμβόλαιο προθεσμιακής εκπλήρωσης και με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη και θα οδηγηθούμε σε αύξηση του αριθμού των συμβάσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης